56

Rutte zet aanpak werklozen op de tocht met EU-veto

EU-begroting dreigt vast te lopen wanneer Nederland haar veto inzet

Premier Mark Rutte is het er niet mee eens dat het Europarlement meer macht wil nu ze akkoord gaat met een Europese begroting van 2,9 procent. Samen met het Verenigd Koninkrijk heeft hij gedreigd zijn veto-recht in te zetten. Als de EU-begroting vast loopt, stelt de EU ook geen geld beschikbaar voor plannen die de werkloosheid gaan aanpakken. Een geldpot waar Nederland tien aanvragen voor heeft lopen.

Het Europees Parlement eiste een toename van 6 procent van het EU budget. De EU-lidstaten wilde niet verder gaan dan 2,9 procent, een aanbod waar het Europarlement uiteindelijk mee akkoord ging, mits zij meer te zeggen krijgt over de financiering van de EU op de lange termijn. Rutte is het daar niet meer eens en zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij met een veto heeft gedreigd.

Wanneer Rutte zijn veto inzet, mislukt de EU-begroting en worden de EU-uitgaven voor volgend jaar bevroren. Als dat gebeurt mag de EU maandelijks maar een twaalfde deel van het totale bedrag besteden. In een document van de Europese Commissie staat dat wanneer er geen akkoord wordt bereikt over de EU-begroting er geen geld beschikbaar wordt gesteld voor het geldpotje om de werkloosheid aan te pakken. De Volkskrant schrijft dat Nederland volgens een betrokkene zo’n tien aanvragen heeft lopen voor het fonds die de werkloosheid gaat aanpakken.

Ook andere uitgaven liggen op de tocht wanneer de EU-begroting mislukt. De Europese landbouwuitgaven worden dan bijvoorbeeld ook gekort. Nederlandse boeren ontvangen samen 800 miljoen subsidie per jaar. Wanneer die steun wegvalt, mist een melkboer bijvoorbeeld 40 procent van zijn inkomsten, zo blijkt uit een reportage van Uitgesproken WNL.

De Pers: Geen akkoord EU, geen geld Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (56)