108

Rutte ziet ze vliegen

Ongelukkige uitspraak premier ... 'Kunduz missie is om invliegende 747's te voorkomen' ... Pechtold (D66) reageert verontwaardigd ... Zelfmoordaanslagen in Kunduz nemen toe

Waarom gingen we ook al weer naar Kunduz? In gesprek met NOS kon premier Rutte zich dinsdagavond nog één ding helder voor de geest halen. “We zijn daar omdat we niet willen dat 747’s hier het Binnenhof in vliegen – of in Amerika in kantoortorens – omdat we tegelijkertijd willen dat Afghanistan in staat is zich daartegen te beschermen.”


De uitspraak van Rutte is op zijn zachts gezegd een flinke flater. Met veel moeite wist hij een meerderheid in de Kamer te krijgen voor de politiemissie naar Kunduz. Nu de eerste trainers in Afghanistan zijn aangekomen, blijkt toch dat de argumenten voor de Kunduz-missie niet meer zo helder in het hoofd van de premier zitten.

D66 fractieleider Alexander Pechtold gaf direct een reactie via Twitter:

Uitspraak @minpres Rutte over 747 op Binnenhof bij #NOS is toch op z’n minst erg ongelukkig #Kunduz.

NOS Amerika correspondent Eelco Bosch van Rosenthal tweet:

“Rutte en zijn 747: grote woorden voor een piepkleine missie…”

Rutte heeft altijd gezegd dat er geen militair offensief naar Afghanistan zal afreizen en dat een vechtmissie is uitgesloten. Politietrainers zouden louter agenten in Kunduz de kneepjes van het vak bijbrengen om zich te verweren tegen de Taliban. Tegenstanders van de missie hebben altijd al getwijfeld of een politietraining zin had tegen terroristisch geweld van de Taliban. En zo blijkt nu, in Kunduz neemt de dreiging van terrorisme toe. “Aan de ene kant is de algemene veiligheidssituatie in Kunduz verbetert. Aan de andere kant zien we meer zelfmoordaanslagen en daarom is absolute scherpte geboden”, zei Rutte tegen NOS.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (108)