93

‘Rutte zocht niet echt naar vrouwen’

Het tekort aan (VVD-)vrouwen in het kabinet is toe te schrijven aan het feit dat premier Mark Rutte niet echt naar kandidaten heeft gezocht. Dat stelt oud-minister en VVD-kopstuk Edith Schippers. Slechts één van de zes ministers die de VVD in dit kabinet heeft neergezet is vrouw, oftewel nog geen 17 procent. Rutte gaf destijds als verklaring dat er gewoon geen geschikte vrouwen waren. In een interview met de Volkskrant zegt Schippers:

‘Ik vind dat niet goed,’ zegt Schippers in het interview. ‘Het moet en kan anders. Vrouwen moeten ook ja zeggen, daar begint het mee. Maar het argument dat ze er niet zijn, is echt flauwekul. Blijkbaar is ervoor gekozen niet goed genoeg te zoeken. Als je uitkomt op een kabinet met veel meer mannen, heb je niet de besten geselecteerd. Dat is mijn overtuiging.’ (…) Schippers wijst erop dat mannendominantie breder speelt. De topambtenaren bij het ministerie van VWS waren bij haar aantreden als minister in 2010 allemaal mannen. ‘Nu’, zegt Schippers, ‘is de verhouding fifty-fifty.’

De voormalig minister van VWS krijgt bijval van VVD-prominent Neelie Kroes die stelt dat de excuses van de premier, die beweerde dat hij graag meer vrouwen in zijn kabinet had gehad maar de kwaliteit ontbrak, niet serieus genomen hoeven te worden.

Schippers stelt dat een modern kabinet niet kan functioneren zonder vrouwen. De achterstelling van vrouwen in de Nederlandse politiek is notoir. Bij de verkiezingen was er onder partijen die in de Kamer zitten slechts één vrouwelijke lijsttrekker, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Aan de formatieonderhandelingen namen amper vrouwen deel. Van de zestien ministers in het kabinet van VVD, CDA, D66 en CU zijn er slechts 6 vrouw. De helft van hen is afkomstig van D66.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)