Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ruzie over Iraanse deelname aan Syrië-top

  •  
20-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BanKiMoon300.jpg
Syrische oppositie dreigt met boycot ... VS kritisch
Opnieuw een hobbel voor de vredesconferentie over Syrië in Zwitserland. De Syrische oppositie was in de afgelopen dagen overgehaald om erbij aanwezig te zijn, maar dreigt nu af te haken omdat ook Iran is uitgenodigd door de Verenigde Naties. Ook de VS is niet blij met de uitnodiging aan de bondgenoot van de Syrische president Assad, zo meldt NRC Handelsblad maandag.
De VN maakten zondagavond bekend dat Iran was uitgenodigd voor de gesprekken tussen ministers voorafgaand aan de vredesconferentie. De eigenlijke conferentie tussen vertegenwoordigers van Assad, de Syrische oppositiegroepen en zo’n dertig andere landen begint vrijdag in Genève. De ministers van een aantal landen spreken elkaar vanaf woensdag in Montreux. Daar is ook Nederland voor uitgenodigd, aldus NRC.
Iran zou aan VN-chef Ban Ki Moon hebben beloofd dat het land “een positieve en constructieve rol” zou spelen bij de ontmoeting. De VS zijn kritisch: Iran zou eerst een officiële verklaring moeten doen uitgaan waarin het land verklaart een beslissing van een vredesconferentie uit 2012 te ondersteunen. Daarin werd besloten dat in Syrië een overgangsregering moet komen.
De koepel van Syrische oppositiegroepen, de Syrische Nationale Coalitie, dreigt nu weg te blijven als de uitnodiging aan Iran niet wordt ingetrokken. Op de SNC is grote druk uitgeoefend, met name door Groot-Brittannië en de VS, om op de top aanwezig te zijn.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.