Laatste update 18:48
26

Ruzie tussen Turkije en Nederland escaleert verder, Rutte ‘nog steeds kwaad’

In Hamburg zijn zowel de Turkse president, Erdogan, als premier Rutte aanwezig bij de G20-top. De twee hebben elkaar daar nog niet gesproken, maar zullen elkaar ook niet opzoeken. Rutte laat in een reactie weten Erdogan niet uit de weg te gaan, als hij hem tegen het lijf loopt, maar dat er geen officiële ontmoeting op het programma staat.

De spanningen tussen Nederland en Turkije zijn het afgelopen jaar hoog opgelopen, te beginnen met de demonstratie in Rotterdam van Erdogan-sympathisanten na de mislukte coup. De diplomatieke crisis bereikte een dieptepunt toen de Turkse minister van Familiezaken, Kaya, in Rotterdam werd aangehouden en onder politiebegeleiding het land werd uitgezet. De landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, waren daarvoor al ingetrokken. Het kabinet wilde op die manier voorkomen dat de bewindsman in Rotterdam campagne zou voeren voor het referendum in Turkije.

De relatie tussen Nederland en Turkije is volgens Rutte nu zo slecht, dat hij een relatie op het hoogste niveau niet zinvol acht. Het oplossen van de diplomatieke crisis zou stap voor stap moeten “want als het dan niet lukt, heb je niks meer”.

In de tussentijd is besloten dat de Turkse vicepremier, Turkse, volgende week geen toespraak mag houden in Apeldoorn. Zolang de betrekkingen tussen Turkije en Nederland heel slecht zijn, vindt Rutte het vreemd om hem te ontmoeten. Ook speelt mee dat de Nederlandse ambassadeur niet welkom in Ankara. De vicepremier wilde een toespraak houden bij de herdenking van de mislukte coup. 15 juli is dat precies een jaar geleden. Turkse noemt zijn weigering een ‘ondemocratisch gebaar van Den Haag’. Premier Rutte:

Ik ben nog steeds ontzettend kwaad over de gebeurtenissen in maart. Bovendien accepteert de Turkse regering niet de terugkeer van onze ambassadeur in Ankara.
 

De diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland staat niet op zichzelf. Ook de band tussen Turkije en Duitsland staat onder druk. Dat begon toen komiek Joachim Böhmermann voor de rechter moest verschijnen nadat hij de Turkse president had beledigd. Erdogan kon er niet om lachen en vroeg de Duitse autoriteiten de komiek voor de rechter te laten verschijnen. Dat kon omdat het beledigen van buitenlandse staatshoofden volgens het Duitse strafwetboek verboden was. Die wet is vrijdag verwijderd. De Bundesrat heeft daar vrijdag mee ingestemd.
 
Foto: ANP, 2013 – Premier Mark Rutte (R) en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan tijdens de persconferentie na hun bespreking in het Catshuis. Erdogan brengt op uitnodiging van Rutte een officieel bezoek aan Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)