52

Ruzie Zuid-Amerika en Europa loopt hoog op

Landen van de Mercosur roepen ambassadeurs terug ... Weren van Boliviaanse president Morales om Snowden 'ongefundeerd en discriminerend' ... Spionage door VS 'nieuw kolonialisme'

De diplomatieke spanning tussen Zuid-Amerika en Europa loopt op. De landen van de Mercosur (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Venezuela) hebben hun ambassadeurs uit Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk teruggeroepen voor overleg. Aanleiding is het weren van het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales uit het luchtruim van deze landen, vanwege geruchten dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord zou zijn. Dat meldt onder anderen de Spaanse krant El Pais.


De Zuid-Amerikaanse landen waren voor een top bijeen in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Bij de afsluiting vrijdag sprak de Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Almagro een gezamenlijke verklaring uit waarin de actie van de Europese landen ten zeerste werd afgekeurd. De Zuid-Amerikaanse leiders beschouwen het weren van Morales’ vliegtuig als “ongefundeerd, discriminerend en willekeurig” en een “flagrante schending van de principes van het internationale recht”. Ze eisen dan ook excuses van de Europeanen. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais vrijdagavond. 

Kolonialisme
Volgens de Duitse nieuwssite DW waren de landen van de Mercosur ook verbolgen over de spionage-activiteiten van de VS op hun terrein. De Argentijnse president Cristina Fernandez beschreef deze als “een nieuwe vorm van kolonialisme”:

Het is alleen iets subtieler dan twee eeuwen geleden toen ze voor ons zilver en goud kwamen

Snowden
De afsluiting van de Mercosur-top viel vrijdagavond samen met berichten uit Moskou dat Edward Snowden tijdelijk asiel heeft aangevraagd in Rusland. Dat meldde ook de NOS. Reden voor dit besluit is dat hij voorlopig niet kan vertrekken uit Moskou.

De Amerikaanse klokkenluider zit sinds 23 juni vast in de transitzone van de luchthaven Sjermetjevo. Een Russische regeringswoordvoerder zegt dat er nog geen asielaanvraag is ingediend. President Poetin zei twee weken geleden dat Snowden in Rusland kan blijven, als hij stopt met het schaden van Amerikaanse belangen. Volgens de woordvoerder gelden die voorwaarden nog steeds, aldus de NOS.

Snowden had vrijdagmiddag een ontmoeting met afgevaardigden van de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en HRW en Russische ambtenaren.

El Pais: Los países del Mercosur llaman a consulta a sus embajadores por el trato de Morales

DW: South American blok accuses US of violating privacy

NOS: Snowden wil tijdelijk asiel Rusland

Foto voorpagina: L-R presidenten van Bolivia, Evo Morales; Argentinië, Cristina Fernandez; Uruguay, Jose Mujica; Brazilië, Dilma Rousseff en Venezuela, Nicolas Maduro, op de Mercorsur-top in Montevideo, 12 juli 2013

Geef een reactie

Laatste reacties (52)