4

‘Ruziënde artsen VUmc brengen patiënten in gevaar’

Beluister de uitzending ... Argos: Religie ligt ten grondslag aan conflict


De sfeer in het VUmc is zo grillig dat de communicatie tussen artsen er onder lijdt en dat is een gevaar voor patiënten. Dat meent Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg morgen in het onderzoeksprogramma Argos van de VPRO, Vara en Human. Religie zou ten grondslag liggen aan het conflict.

Beluister de uitzending

De inspectie constateerde al in december dat het niet goed gaat op het VUmc. Na onderzoek bleek dat een patiënt was overleden als gevolg van slechte onderlinge samenwerking. 

“Volgens het radioprogramma ligt aan het conflict ten grondslag dat gelovige chirurgen, die de scepter zwaaien bij het VUmc, macht verliezen aan ongelovige beroepsgenoten”, schrijft de Volkskrant. 

De SP wil dat er snel wordt ingegrepen in het conflict tussen de artsen. “Als de raad van bestuur niet ingrijpt, dan moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat doen”, aldus Kamerlid Renske Leijten. VUmc probeert al lange tijd te bemiddelen tussen de artsen en chirurgen, maar dat heeft tot nu toe geen effect gehad. 

Onlangs uitte het hoofd van de afdeling longziekten zijn zorgen bij de IGZ over de continuïteit van de patiëntenzorg. In Argos vertelt Klein morgen dat de problemen zo groot zijn dat de veiligheid van patiënten in gevaar is.

“Artsen moeten elkaar vertrouwen zodat ze elkaar corrigeren, informeren, kennis delen en goed reflecteren op hun eigen handelen. Dat kan bij het VUmc in deze omstandigheden niet.” 

VUmc zegt in een reactie dat de kwaliteit van zorg gewaarborgd is. De Inspectie van de Gezondheidszorg wil nog geen mededelingen doen over lopende onderzoeken. Nog onduidelijk is of zij het verzamelde materiaal van Argos hebben gezien. 

NOS: Argos: artsen VUmc blijven ruziën

Volkskrant: SP: Inspectie moet ingrijpen bij VUmc

cc-foto: DennisM2

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)