0

Rwanda herdenkt genocide

Afrikaans land verwerkt trauma ... Frankrijk niet welkom

In Rwanda wordt maandag de genocide van 1994 herdacht. Een traumatische periode uit de geschiedenis van het land waarbij bijna een miljoen mensen het leven verloren. Hutu’s en Tutsi’s, daders en slachtoffers, wonen in het land naast elkaar. Er is de afgelopen twintig jaar hard gewerkt aan verzoening, maar de herinnering blijft rauw. Bij de officiële herdenking in de hoofdstad Kigali lopen de emoties hoog op.

Aanleiding voor het bloederig conflict was het neerschieten van het vliegtuig van de Rwandese president Habyarimana op 6 april 1994. De president kwam om het leven. Wie de daders waren is niet bekend, het vermoeden bestond dat het een Tutsi rebellenbeweging was. In de dagen daarna werden Hutu’s opgehitst op Tuti’s te vermoorden en zelf bedreigd en gedood als ze weigerden. Er waren VN-militairen in het land voor een vredesmissie, maar zij mochten niet ingrijpen en alleen schieten als ze zelf onder vuur werden genomen.

De herdenking in de hoofdstad Kigali wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende landen, namens Nederland is minister Timmermans aanwezig. De Franse regering was niet welkom. De huidige president Kagame zei dat Frankrijk en België een rol hebben gespeeld in de genocide, zo meldt de NOS

De Belgische krant De Morgen meldt dat de sfeer op de herdenking beladen is. Er werd een soort toneelstuk over de genocide opgevoerd, en daarmee was meteen de toon gezet, schrijft de krant: 

Tijdens het toneelstuk verschijnen de ‘blauwhelmen’, een paar blanke mannen met blauwe mutsjes, die meteen weer wegvluchten. Zij worden gevolgd door het ‘rebellenleger’ van Paul Kagame, dat onder luid gejuich van het publiek de génocidaires wegjaagt. De sfeer is dus zeer beladen, in het stadion. Er worden veel mensen afgevoerd: vrouwen die luid beginnen schreeuwen van verdriet, worden naar buiten geleid.

Verzoening
Aan verzoening is de afgelopen 20 jaar hard gewerkt. Veel daders zijn berecht, maar sommige van de grootste lopen nog vrij rond in andere Afrikaanse landen.

Het project Love Radio herdenkt de genocide door de situatie van nu te vertellen, schrijft NRC Handelsblad. Haatzaaiende boodschappen werden in Rwanda veelal via de radio verspreid. Na de genocide startte op dezelfde frequentie de populaire en zoete radiosoap Musekeweya (Nieuwe Dageraad), bedoeld om verschillen tussen de bevolking te overbruggen.
Voor het multimediale project Love Radio volgden de Nederlandse journalist Eefje Blankevoort en fotograaf Anoek Steketee de acteurs, schrijvers en luisteraars van de soap. Zowel daders als slachtoffers; beide groepen komen aan het woord. De komende honderd dagen verschijnt de documentaire online in zeven delen. In juli is er een tentoonstelling in het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM, aldus NRC.

Love Radio trailer from Prospektor on Vimeo.

Bij de Belgische krant De Standaard wordt de herdenking met foto’s in beeld gebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)