Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rwanda herdenkt genocide

  •  
07-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schedels300.jpg
Afrikaans land verwerkt trauma ... Frankrijk niet welkom
In Rwanda wordt maandag de genocide van 1994 herdacht. Een traumatische periode uit de geschiedenis van het land waarbij bijna een miljoen mensen het leven verloren. Hutu’s en Tutsi’s, daders en slachtoffers, wonen in het land naast elkaar. Er is de afgelopen twintig jaar hard gewerkt aan verzoening, maar de herinnering blijft rauw. Bij de officiële herdenking in de hoofdstad Kigali lopen de emoties hoog op.
De herdenking in de hoofdstad Kigali wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende landen, namens Nederland is minister Timmermans aanwezig. De Franse regering was niet welkom. De huidige president Kagame zei dat Frankrijk en België een rol hebben gespeeld in de genocide, zo meldt de NOS
De Belgische krant De Morgen meldt dat de sfeer op de herdenking beladen is. Er werd een soort toneelstuk over de genocide opgevoerd, en daarmee was meteen de toon gezet, schrijft de krant: 
Tijdens het toneelstuk verschijnen de ‘blauwhelmen’, een paar blanke mannen met blauwe mutsjes, die meteen weer wegvluchten. Zij worden gevolgd door het ‘rebellenleger’ van Paul Kagame, dat onder luid gejuich van het publiek de génocidaires wegjaagt. De sfeer is dus zeer beladen, in het stadion. Er worden veel mensen afgevoerd: vrouwen die luid beginnen schreeuwen van verdriet, worden naar buiten geleid.
Verzoening Aan verzoening is de afgelopen 20 jaar hard gewerkt. Veel daders zijn berecht, maar sommige van de grootste lopen nog vrij rond in andere Afrikaanse landen.
Het project Love Radio herdenkt de genocide door de situatie van nu te vertellen, schrijft NRC Handelsblad. Haatzaaiende boodschappen werden in Rwanda veelal via de radio verspreid. Na de genocide startte op dezelfde frequentie de populaire en zoete radiosoap Musekeweya (Nieuwe Dageraad), bedoeld om verschillen tussen de bevolking te overbruggen. Voor het multimediale project Love Radio volgden de Nederlandse journalist Eefje Blankevoort en fotograaf Anoek Steketee de acteurs, schrijvers en luisteraars van de soap. Zowel daders als slachtoffers; beide groepen komen aan het woord. De komende honderd dagen verschijnt de documentaire online in zeven delen. In juli is er een tentoonstelling in het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM, aldus NRC.
Bij de Belgische krant De Standaard wordt de herdenking met foto’s in beeld gebracht.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.