48

RWE/Essent gaat door met bouw in Eemshaven

Ministerie en provincies gaan niets doen om de energieleverancier te stoppen

De bouw van de kolencentrale in de Eemshaven gaat gewoon door. Dat heeft RWE/Essent donderdag laten weten. Met dat besluit trekt het bedrijf zich niets aan van de uitspraak van de Raad van State die gisteren de vergunningen voor de bouw introk omdat de kolencentrale nadelige gevolgen zou hebben voor de beschermde natuurgebieden in de omliggende Waddenzee.

De oppositiepartijen waren blij met het besluit van de RvS en riepen gisteren op om de bouw van de op kolen gestookte elektriciteitscentrale stil te leggen. Het kabinet geeft daar geen gehoor aan. Het Dagblad van het Noorden schrijft dat de provincies Groningen en Friesland en het ministerie van Economische Zaken niet van plan zijn het energiebedrijf een bouwstop op te leggen.

Minister Verhagen (Economische Zaken) liet gisteren al weten te denken dat na heronderzoek van het ministerie er wel weer een nieuwe vergunning komt. “De uitspraak van de Raad van State geeft aan hoe ingewikkeld vergunningverlening is bij dit soort grote projecten”, zei hij tegen De Pers. RWE/Essent heeft na het besluit van de RvS direct een nieuwe vergunning aangevraagd. 

De provincies en het ministerie zijn door de RvS teruggefloten. Ze zouden onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar gevolgen voor de natuur in de Waddenzee en de Duitse Waddeneilanden. Met name het onderzoek naar de uitstoot van stikstof voor een aantal Duitse Waddeneilanden en de koelwaterlozing was niet goed onderzocht. Deze laatste kan schadelijk zijn voor vissoorten in het gebied. Ook zou het beschermde natuurgebied in de Waddenzee gehinderd worden door het licht dat afkomstig is van de kolencentrale. De minister het het provinciebestuur zouden niet goed genoeg hebben aangetoond dat dit niet schadelijk is.

Dagblad van het Noorden: RWE gaat door in Eemshaven

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (48)