42

RWE/Essent mag kolencentrale Eemshaven afbouwen

Minister Verhagen krijgt het aan de stok met Europa wanneer kolencentrale in gebruik wordt genomen

Energiebedrijf RWE/Essent mag toch doorgaan met de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven. De provincie Groningen heeft vandaag besloten dat de natuur voldoende wordt gecompenseerd. Op een andere plek worden honderden hectares nieuwe natuur vrijgemaakt ter compensatie van de kolencentrale.

De Raad van State vernietigde vorig jaar de vergunning voor de bouw van de centrale omdat er onvoldoende naar de milieu-effecten gekeken zou zijn. De provincie gaf daarop een gedoogvergunning af waardoor de bouw toch kon doorgaan terwijl RWE/Essent een nieuwe vergunning kon aanvragen. 

Greenpeace en Milieudefensie strijden al lange tijd tegen de komst van nieuwe kolencentrales. Nederland zit nu al ver over haar Europese CO2-norm heen. Met de komst van nog een centrale zal er alleen nog maar meer uitstoot komen. De Europese richtlijnen bepalen hoeveel schadelijke stoffen een land mag uitstoten. 

In november vorig jaar besloot de Raad van State dat ook de bouw van drie kolencentrales op de Maasvlakte mocht doorgaan. Juridisch staat Nederland is zijn recht, maar wanneer de centrales in gebruik genomen zullen worden, krijgt minister Verhagen het aan de stok met Europa. Omdat de Nederlandse regering de Europese regels voor de emissienormen nog niet goed heeft verankerd in de Nederlandse wet kan de bouw van kolencentrales niet worden tegengehouden. 

Kolencentrales zijn zwaar vervuilend. Steenkool is verantwoordelijk voor een derde van de werelduitstoot van CO2. De uitstoot van de drie kolencentrales bij elkaar is een hevige aanslag op het klimaat. Bij elkaar zullen de centrales een hoeveelheid CO2 uitstoten dat onmogelijk gecompenseerd kan worden. “Daar kun je geen enkel windmolenpark tegenop bouwen”, aldus GroenLinks raadslid Arno Bonte. 

De energieproducenten investeren in totaal zo’n 4,6 miljard euro in de kolencentrales die gedeeltelijk vanaf 2013 in gebruik genomen worden. Bonte vindt dat Verhagen nu aan zet is om zijn huiswerk af te maken. “De juridische strijd is nu voorbij, de politiek is aan zet.” GroenLinks voelt er wel voor een motie in te dienen om de druk bij Verhagen op te voeren. 

NOS: Kolencentrale Eemshaven komt er

cc-foto: Nuon

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)