5

Ryanair moet stakende piloten miljoenen schadevergoeding betalen

Budget-luchtvaartmaatschappij Ryanair is door de rechter teruggefloten en moet miljoenen betalen aan acht stakende piloten die hun baan kwijtraakten toen Ryanair ‘op oneigenlijke gronden’ besloot om de basis in Eindhoven te sluiten. Dat rechter in Den Bosch oordeelde vandaag dat de piloten elk recht hebben op een schadevergoeding tussen de 380.000 euro en 480.000.

NRC schrijft:

De rechter acht het ongeloofwaardig dat Ryanair ‘Eindhoven’ wilde sluiten om bedrijfseconomische redenen, zoals de Ierse prijsvechter had betoogd nadat de piloten enige tijd hadden gestaakt. Ryanair heeft volgens de rechter de piloten „op verschillende manieren en op meerdere momenten ongeoorloofde druk uitgeoefend op de piloten” en zich „ernstig verwijtbaar gedragen”. De „onwerkbare situatie” die daardoor is ontstaan, is „Ryanairs schuld”. Daardoor hebben de piloten recht op een compensatie voor de geleden schade, aldus de rechtbank.

Naast de schadevergoeding moet Ryanair elke piloot een transitievergoeding tussen de 33.000 tot 84.000 euro betalen. Hoger beroep tegen de uitspraak is nog mogelijk.

Cc-foto: Aurelijus Valeiša

Geef een reactie

Laatste reacties (5)