13

Ryanair ontslaat piloot na kritiek

Piloot trekt veiligheid Ryanair in televisieprogramma in twijfel ... Kritiek leidt tot ontslag

Een piloot die heeft meegewerkt aan een Brits televisieprogramma waarin forse kritiek wordt geuit op de veiligheidscultuur van de vliegtuigmaatschappij, is ontslagen. Donderdag maakte Ryanair dat bekend.

John Goss, de ervaren piloot, zou een brief hebben gekregen van de leiding van Ryanair waarin stond dat hij te veel brandstof gebruikt. De vliegtuigmaatschappij zet zijn piloten al langer onder druk om met zo min mogelijk brandstof te vliegen om geld te besparen.

Zo’n half jaar geleden verklaarden vier piloten in het televisieprogramma KRO Reporter nog over alle misstanden bij de vliegtuigmaatschappij. Zo zouden zij gedwongen worden om te werken wanneer ze ziek zijn. Ook zij luidden de noodklok over het ‘levensgevaarlijke’ brandstofbeleid. Ryanair kondigde hierop aan KRO voor de rechter te zullen slepen.

Ook piloot Goss kan een rechtszaak tegemoet zien:

We zullen niet toestaan dat een werknemer van Ryanair onze veiligheid in twijfel trekt op de nationale televisie, amper 3 weken nadat hij schriftelijk bevestigd had aan Ryanair dat hij geen zorgen had over de veiligheid.

Deze week publiceerde de vakorganisatie voor Ryanairvliegers, de Ryanair Pilot Group, nog een enquête waaruit blijkt dat een groot deel van de piloten graag wil dat er een onderzoek komt naar de veiligheid binnen Ryanair. Goss is lid van het bestuur van de vakorganisatie. Ryanair zelf neemt de vakorganisatie niet serieus en noemt het gekscherend ‘Non Ryanair Pilot Group’, omdat de voorzitter, Evert van Zwol, een KLM-piloot is.

The Mirror: Ryanair fires Dispatches pilot over “gross misconduct”

Geef een reactie

Laatste reacties (13)