8

Sacharovprijs naar gevangen Saoedische blogger

Raif Badawi wint mensenrechtenprijs 2015

De Sacharov Mensenrechtenprijs 2015 gaat dit jaar naar de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi. Dat heeft het Europees Parlement in Straatsburg bekend gemaakt. Badawi is de oprichter van de website Free Saudi Liberals, waar discussies werden gevoerd over onder meer politiek en religie. Badawi zit vast in een Saudische cel op verdenking van het beledigen van de islam.

In 2012 werd de activist gearresteerd door de Saudische politie en veroordeeld tot tien jaar celstraf, een boete van 300.000 dollar en 1000 zweepslagen. Ondanks internationale inspanning van onder meer Amnesty, zit hij nog steeds vast. De eerste vijftig zweepslagen zijn al uitgedeeld. Zijn echtgenote, Ensaf Haidar, vreest dat haar echtgenoot uiteindelijk de doodstraf zal krijgen, omdat de overheid hem ook wil vervolgen voor afvalligheid.

Eerder schreven we op Joop over de zaak:
Ensaf Haidar had gehoopt dat de internationale druk uiteindelijk zou leiden tot zijn vrijlating, maar dat is tot nog toe niet het geval gebleken. Behalve oproepen van mensenrechtenorganisatie Amnesty, heeft ook het Europees Parlement Saoedi-Arabië opgeroepen de mensenrechten te respecteren en Badawi vrij te laten. De EP-resolutie waarin werd opgeroepen tot vrijlating werd met 460 van de 642 stemmen aangenomen.

Ondanks de erbarmelijke mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië hebben de Verenigde Naties het land onlangs voorzitter gemaakt van een forum in de Mensenrechtenraad. Saoedi-Arabië is zo’n beetje recordhouder schendingen van rechten van vrouwen, minderheden en dissidenten, zoals ook de situatie van Badawi onderstreept, maar dat weerhield de VN niet.

cc-foto: Amnesty Finland

Geef een reactie

Laatste reacties (8)