Laatste update 16:58
87

Salafisme rukt op in Amsterdamse moskeeën

Uit onderzoek van het NRC blijkt dat zeven van de 22 Marokkaanse moskeeën in Amsterdam worden bestuurd door salafistische moslims. Daarnaast hebben vier moskeeën te maken met een salafistische fractie binnen hun moskee. Salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de soennitische Islam, die streeft naar de terugkeer van een zuivere islam uit de tijd van Mohammed. Hoe druk deze moskeeën bezocht worden is onduidelijk.

NRC baseert dit op de inhoud van preken, online uitingen en bronnen binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. In een recent jaarraport waarschuwt ook de AIVD voor salafisten die gematigde moskeeën proberen over te nemen. In sommige gevallen zelfs met geweld. Vooral jongeren blijken erg vatbaar voor de orthodoxe religieuze stroming.

Het opkomende salafisme heeft te maken met de toenemende invloed van Saoudi-Arabië op buitenlandse moslims, dat een variant van het salafisme heeft als haar staatsgodsdienst. Vanuit een gevoel van zendingsdrang zijner de afgelopen decennia honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd om het salafisme te verspreiden over de rest van de wereld.

Zo is er bijvoorbeeld de Islamitische Universiteit van Medina, die op dit moment veertig Nederlanders een opleiding, huisvesting, zakgeld en vliegtickets cadeau doet om daar het salafisme te bestuderen en bij terugkomst in Nederland uit te dragen.

Een aantal Saoedische geleerden worden vaak uitgenodigd in Nederlandse salafistische moskeeën. Ze dragen denkbeelden uit die niet verenigbaar zijn met een westerse, seculiere multiculturele samenleving. Zo zegt een van deze professoren dat vrouwen ‘geduld’ moeten hebben wanneer ze slecht behandeld worden door hun man, en er ‘niet een probleem van moeten maken’ als hij meerdere vrouwen heeft, omdat God polygamie voor de man heeft toegestaan.

Een andere docent van de Universiteit van Medina meent dat vrouwen het huis beter überhaupt niet kunnen verlaten. ‘De vrouw haar plek is in eerste instantie thuis, en als het noodzakelijk is mag zij naar buiten gaan. Maar dan dient zij zich schaamtevol te gedragen’. Schaamtevol gedrag houdt onder andere in dat ze geen restaurant in mogen waar ook mannen zijn, of mannen recht in de ogen aan mogen kijken.

Gemeente Amsterdam herkent de signalen van de rol die salafisten spelen in Amsterdamse moskeeën, volgens een woordvoerder. ‘Het heeft al langer de nadrukkelijke aandacht van de burgemeester’. Gemeenten staan voor een dilemma in dit opzicht. Enerzijds is de tendens zorgelijk, omdat het salafisme bij kan dragen aan radicalisering. Anderzijds kan de overheid geen invloed uitoefenen op de koers van religieuze instellingen, vanwege onze scheiding van kerk en staat.

Foto: CC cyphunk.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)