154

Salafisten hinderen integratie maar – pluspuntje – keuren geweld af

Streng orthodoxen vormen kleine minderheid onder Nederlandse moslims, zo'n 8 procent

Streng orthodoxe moslims in Nederland vormen geen gevaar voor de democratie, zo meldt het NRC Handelsblad vrijdag. Deze zogenoemde salafisten hebben soms moeite met de normen van de democratische rechtsstaat, maar slechts een verwaarloosbaar aantal gelooft in het gebruik van geweld. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde studie ‘Salafisme in Nederland. Aard, omvang en dreiging’ van onderzoekers Ineke Roex, Sjef van Stiphout en Jean Tillie.

De onderzoekers zijn verbonden aan het Instituut voor Migratie en Etnische Studies en de afdeling politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Het rapport werd geschreven in opdracht van het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie (WODC) en de Nationaal Coördinator en biedt een overzicht van de denk- en leefwereld van een minderheid van de Nederlandse moslimbevolking, zo schrijft het NRC

72.000 van de circa 900.000 Nederlandse moslims zijn streng orthodox, volgens de onderzoekers. Ofwel 8 procent. Voor de Turkse moslims is dat 5 procent, voor de Marokkanen 12. Een grote meerderheid is niet (streng) orthodox. De salafistische organisaties, schrijven de onderzoekers, zijn door de grote sociale controle eerder een religieuze buffer tegen extremisme dan een katalysator van politiek activisme.

Streng orthodoxen hebben wel opvattingen die de integratie belemmeren. Zo willen streng orthodoxe mannen vrouwen geen hand geven, vinden ze een theocratie beter dan een democratie en is het voor hen verboden zich in ruimten te begeven waar mannen en vrouwen samen zijn.

NRC: Studie: Salafisten geen gevaar voor democratie

Foto-cc: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (154)