56

Salaris: top graait meer, lage lonen stijgen amper

De zogeheten loonkloof neemt bij de top van de Nederlandse bedrijven toe, blijkt uit een inventarisatie van De Volkskrant:

Shell-topman Ben van Beurden verdiende vorig jaar 20,1 miljoen euro aan basissalaris, bonus, aandelen, pensioen en overige inkomsten. Dat is 126 procent meer dan een jaar eerder (..) De werknemers van Shell krijgen er in de onlangs afgesloten cao dit jaar 3 procent bij.

Ook de verschillen tussen het bedrijfsleven en de (semi-) publieke sector nemen toe. Volgens deskundigen is dat slecht voor de sociale cohesie. Overigens neemt de loonkloof niet overal toe en loopt die in sommige gevallen ook terug.

Per saldo bleef zo de loonkloof tussen top en werkvloer in het bedrijfsleven ­vorig jaar stabiel op gemiddeld 30; de baas verdiende dus dertig zoveel als de gemiddelde werknemer. Eumedion noemt het ‘bemoedigend’ dat deze factor vorig jaar niet is gestegen. Vakbond FNV heeft als regel dat de loonkloof niet groter mag zijn dan 20 – en dan niet ten opzichte van de gemiddelde werknemer, maar van de laagst betaalde. De vakbond wil vooral meer loon voor de ­lagere inkomens.

cc-foto: Stewart Chambers

Geef een reactie

Laatste reacties (56)