137

Salaris topman SNS ‘absurd hoog’

Update: Dijsselbloem wil salaris Van Olphen niet verlagen ... Toon van debat is bijna een 'heksenjacht' ... SP en PvdA eisen in Kamerdebat verlaging

De SP heeft in het debat over SNS geëist dat het salaris van nieuwe bankbestuurders onder de Balkenendenorm komt te vallen.


Update 23.45 uur

Het salaris van topman Van Olphen wordt niet verlaagd. Dijsselbloem vindt de toon van het debat wat te ver gaan. “Er is bijna sprake van een heksenjacht”, zei hij in de Kamer.

Het is geen laag salaris”, erkende de minister.”Maar een bank is geen publieke sector.

Update 19.25 uur
Minister Jeroen Dijsselbloem kreeg een spervuur aan vragen van bijna aller partijen over zich heen over de reddingsoperatie van SNS Reaal.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer hamerde erop dat wat vorige week is gebeurd, nooit meer mag gebeuren. Volgens hem is de bankensector te veel gericht geweest op winst op korte termijn en is er in de sector nog altijd nauwelijks reflectie.

Kamerlid Arnold Merkies:

Ik begrijp niet waarom de nieuwe topman een salaris moet verdienen van 550 duizend euro. De premier zegt dat hoge salarissen nodig zijn om kwaliteit aan te trekken. Maar de praktijk laat zien dat hoge beloningen in de sector helemaal niet hebben geleid tot meer kwaliteit.

PvdA-Kamerlid Nijboer was het met de SP eens dat het salaris van topman Van Olphen ‘bizar hoog en ongewenst’ is. Maar op de vraag of hij een motie zou steunen om dat salaris onder de Balkenendenorm te brengen kon hij nog geen antwoord geven.

Eerder:

De Tweede Kamer voelt vandaag minister Dijsselbloem van Financiën aan de tand over de nationalisatie van SNS Reaal. Een meerderheid van de Kamer staat achter de overname van de bank en verzekeraar voor 3,7 miljard euro. Toch zijn er nog veel vragen over hoe het zo ver heeft kunnen komen, meldt RTL Nieuws woensdag, en of het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) voldoende is geweest.

Volgens RTL willen SP, ChristenUnie en PVV een parlementair onderzoek of enquête naar het debacle rond SNS. Een meerderheid van de Kamer wil echter eerst het debat voeren met Dijsselbloem en een hoorzitting houden met DNB. 

De Kamer zal ook willen weten of bonussen die verstrekt zijn bij SNS kunnen worden teruggevorderd. Dijsselbloem zei daarover dat het “netjes” zou zijn als de SNS-top de bonussen terugbetaalt die zij in de jaren 2006-2008 ‘ten onrechte’ heeft gekregen. Juridisch ziet hij weinig mogelijkheden om bonussen terug te vorderen, aldus RTL.

Het debat zal vanaf 16.00 uur hier te volgen zijn.

RTL: Kamer voelt Dijsselbloem aan de tand over SNS

Geef een reactie

Laatste reacties (137)