173

Samsom belooft einde brievenbusfirma’s

Video: College Tour met Diederik Samsom ... PvdA-leider: 'Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken'

PvdA-leider Samsom vindt dat Nederland niet meer moet meewerken aan brievenbusfirma’s. De ‘offshore-economie’ wordt met name gebruikt door grote multinationals. Ze hebben speciale afspraken gemaakt met de belastingdienst waardoor ze voor een heel gunstig bedrag, soms zelf nul euro, belasting moeten betalen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In College Tour vergelijkt Samsom de brievenbusfirma’s op de Amsterdamse Zuidas met de situatie die heeft geleid tot de crisis op Cyprus. (zie video vanaf 34:00)

“Ik vind het een slecht idee dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niets doen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken”, zegt hij in het tv-programma dat morgen wordt uitgezonden.

Tegenlicht zond afgelopen maandag de documentaire ‘De tax free tour’ uit. Wat ooit begon als een manier om het betalen van dubbele belasting te voorkomen, want tweemaal dezelfde belasting betalen in twee verschillende landen is wat veel van het goede, is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk te krijgen. Zo ontstond de zogenoemde “offshore-economie”; een parallel universum waarin omvangrijke kapitaalstromen met de snelheid van het licht de wereld overgaan.

Bekijk de Tegenlicht uitzending over dit onderwerp terug op Joop: Belasting betalen? Wel nee!

Geef een reactie

Laatste reacties (173)