87

Samsom en Rutte clashen over hra

VVD-leider wil hypotheekrenteaftrek koste wat het kost behouden ... PvdA-leider: Onverstandig en irreëel ... Lenteakkoord regelt al beperking

De verkiezingsstrijd tussen Samsom en Rutte spitst zich vrijdagochtend toe op het hra-standpunt. VVD-lijsttrekker Rutte zei in de Telegraaf dat het behoud van de hypotheekrenteaftrek voor hem ‘topprioriteit’ is. Samsom noemde dit standpunt bij RTL Nieuws “onverstandig en irreëel”.

Samsom zegt tegenover RTL:

Iedereen weet dat er iets aan de hypotheekrenteaftrek moet gebeuren. De woningmarkt zit op slot en dat blijft zo als we niet iets aan de renteaftrek gaan doen.

De PvdA-leider voegt daaraan toe dat hij niet over één nacht ijs wil gaan maar een stip op de horizon wil zetten. Huishoudens zouden zo 20 tot 30 jaar kunnen wennen aan de veranderingen op de woningmarkt.

Volgens Rutte krijgen ook mensen die al een hypotheek hebben te maken met beperking van hun aftrek. Rutte wijst in de Telegraaf op de plannen voor inperking van de regeling die andere partijen in hun verkiezingsprogramma hebben gezet. Dat betekent volgens hem dat een kabinet zonder de VVD de aftrek verder op de schop zal nemen.

Lenteakkoord
In het lenteakkoord, waar ook de VVD voor heeft getekend, is al een afspraak gemaakt over beperking van de renteaftrek voor hypotheken die na 1 januari 2013 worden afgesloten. Daarbij zijn de pijlen gericht op aflossingsvrije hypotheken. De precieze uitwerking van de regeling is nog niet duidelijk, maar zeker is dat de aftrek over de looptijd van een lening daalt. Rutte zegt nu ook dat hij de aflossingsvrije hypotheek wil behouden.

Beloftes
Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen voerde de VVD ook al flink campagne met de hypotheekrenteaftrek. Rutte garandeerde toen dat er niet getornd zou worden aan de regeling.

RTL: Samsom: Rutte onverstandig met standpunt renteaftrek/Rutte: Renteaftrek niet veilig zonder VVD

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)