131

Samsom en Spekman definitief niet vervolgd voor discriminatie

Diederik Samsom en Hans Spekman van de PvdA worden definitief niet vervolgd vanwege hun uitspraken over overlast gevende Marokkaanse jongeren. Dinsdag verklaarde het gerechtshof in Amsterdam de klagers die vonden dat de PvdA-politici alsnog vervolgd moesten worden, niet ontvankelijk omdat ze niet direct belanghebbenden zijn.

In november 2014 dienden Marjolein Faber en Marcel de Graaff namens de PVV een klacht in bij het gerechtshof. Het Openbaar Ministerie had toen besloten Spekman en Samsom niet te vervolgen vanwege hun ‘Marokkanen-uitspraken’. Die waren niet strafbaar, aldus het OM. Hun uitspraken gingen niet over een ras, maar over gedrag. De PVV’ers vonden dit een onterechte beslissing en dienden een klacht in. Maar hun klacht is nu niet ontvankelijk verklaard, schrijft nu.nl.

Aanleiding voor de hele kwestie was de uitspraak van Diederik Samsom die hij in 2011 deed in NRC. De PvdA-leider zei toen dat Marokkaanse jongeren een ‘etnisch monopolie’ hadden op overlast. Spekman zei in 2008 in Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen moeten worden ‘vernederd’.

PVV-leider Geert Wilders riep naar aanleiding van deze uitspraken op aangifte te doen tegen de PvdA’ers. Hij vond dat Samsom en Spekman aanzetten tot discriminatie op een manier die deed denken aan de jodenvervolging rond en in de periode van de Tweede Wereldoorlog

Wilders deed zijn oproep aangifte te doen omdat diezelfde oproep ook over zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak was gedaan. De PVV-leider vond dat als hij vervolgd moest worden voor zijn uitspraken, datzelfde ook moest gebeuren bij Samsom en Spekman.

Tegen de uitspraken van Wilders kwamen duizenden aangiftes binnen, bij de Spekman en Samsom waren dat er 140.

Lees de uitspraak van het gerechtshof hier.

Bekijk de cartoon van Benjamin Kikkert naar aanleiding van de kwestie.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (131)