96

Samsom: kinderen vanaf 3 jaar naar school

'Verheffing en verbinding is onze opdracht'

In Buitenhof sprak PvdA-leider Diederik Samsom vandaag over de groeiende ongelijkheid. En dat gaat volgens hem over meer dan alleen maar geld.

Samsom:

Het gaat ook over hoog en laag opgeleid. Maar ook over kansrijk en kansarm. En je ziet dat die kloof niet alleen groter wordt, maar de verschillen worden vooral hardnekkiger. Dat zien we al tientallen jaren gebeuren. Hoogopgeleide mensen trouwen met elkaar en krijgen kinderen met een grotere kans op een hoge opleiding en leven langs de andere groep heen met een wat lagere opleiding. 

Je kan dit zien als verscheidenheid, en dat is goed zolang dat niet ‘gescheiden’ betekent. Dat zou ten koste gaan van de solidariteit, aldus Samsom.

Samsom schreef zaterdag al in een opiniestuk in de Volkskrant dat hij wil dat kinderen al op 3-jarige leeftijd naar school gaan om zo de kloof te overbruggen tussen ‘een kansarme onderlaag en een bovenlaag met alle mogelijkheden’. Samsom zegt dat dat de beste manier is om de steeds harnekkigere en bredere verschillen in de samenleving tegen te gaan. Die dreigen van generatie op generatie te worden overgedragen. Samsom:

Sociaal-democraten mogen zich hier nooit bij neerleggen. Verheffing en verbinding is onze opdracht. (…) Als we het in de toekomst aandurven om het schoolgaan al op 3-jarige leeftijd te beginnen, geven we een nieuwe impuls aan het onderwijs als verheffingsmachine.

Gjalt Jellesma van BOinK, de belangenvereniging van ouders in kinderopvang en peuterspeelzalen, noemt het plan van Samsom ‘het paard achter de wagen spannen’:

Het wordt continu gezegd door mensen die niet weten waar ze het over hebben. Veel kinderen gaan met drie jaar al naar de kinderopvang. Veel belangrijker is daarom om de kwaliteit te verbeteren. Daar gaat het om. En de rare scheiding tussen kinderopvang en basisschool moet verdwijnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)