88

Samsom ontkent morrelen aan ‘vrij’ huisartsenbezoek

Update: PvdA-leider Diederik Samsom doorbreekt mediastilte en noemt geruchten 'onnodige onrust' ... RTL-Nieuws meldt lek in formatie: Duurdere zorg dreigt... PvdA en VVD willen huisarts mogelijk onder eigen risico laten vallen

Samsom en Rutte overwegen om mensen meer te laten betalen voor de zorg. Dat meldt RTL-Nieuws op basis van een lek uit de formatie. Een bezoek aan de huisarts blijkt een dure kostenpost en daarom zouden Rutte en Samsom kijken naar mogelijkheden om de gang naar de huisarts te remmen. Ambtenaren rekenden uit dat het per jaar 135 miljoen euro aan inkomsten zou opleveren als de huisarts onder het eigen risico komt te vallen.

Update 22.50

PvdA-leider Diederik Samsom zegt in een reactie op Twitter dat er sprake is van ‘onnodige onrust’. Er zouden honderden technische documenten als deze zijn. Bovendien heeft deze de onderhandelingstafel überhaupt niet gehaald. Samsom tweet:

Onnodige onrust. Er zijn honderden van deze technische documenten. Deze heeft de onderhandelingstafel zelfs nooit gehaald

Ook praten Samsom en Rutte over een boete voor een onnodig bezoek aan een huisartsenpost of eerste hulp en een extra eigen bijdrage bovenop het eigen risico.

De PvdA schreef in haar verkiezingsprogramma dat de toegang tot de huisarts altijd vrij moet zijn. Nu lijkt het erop dat de huisarts toch onder het eigen risico komt te vallen. In het programma staat:

“Toegang tot de huisarts vrij moet zijn. Dus geen eigen bijdrage of eigen risico. De huisarts kan tijdig ingrijpen en voorkomt zo veel duurde ziekenhuisbehandeling later.

De rem op het huisartsenbezoek zou jaarlijks nog eens 700 miljoen euro aan kosten schelen. Als mensen bovenop het eigen risico nog eens 10 procent eigen bijdrage gaan betalen per zorguitgave (tot maximaal 150 euro) levert dat vanaf 2017 ieder jaar 660 miljoen euro op, schrijft RTL-Nieuws.

Het uitgelekte document in handen van RTL-Nieuws betreft vragen van de onderhandelaars aan het ministerie van Financiën en de antwoorden van de ambtenaren. Daarin is onder meer ook te lezen dat de ambtenaren zich buigen over bezuinigingen op de Algemene Wet bijzondere Ziektekosten en het terugdringen van de zorg in ziekenhuizen.

RTL-Nieuws: Lek in formatie: duurdere zorg dreigt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)