47

Samsom: roep verzekeraars tot de orde

'De fundamentele bedreiging voor de nieuwe zorg is de beheerszucht en bureaucratie van zorginstellingen, maar met name van verzekeraars'

PvdA-leider Diederik Samsom heeft in een interview met NRC Next fel uitgehaald naar zorgverzekeraars, die ‘onmogelijke eisen’ zouden stellen aan zorgverleners en die door hun ongezonde focus op risicobeheersing voor bergen onnodige bureaucratie zorgen.

Zo zegt Samsom in het interview:

De fundamentele bedreiging voor de nieuwe zorg is de beheerszucht en bureaucratie van zorginstellingen, maar met name van verzekeraars. Ze hebben de reflex om hun totale controle en risicobeheersing bot te vieren op het nieuwe systeem. Zo is er de deadline dat alle patiënten op 1 mei een herindicatie moeten hebben. Dat heeft te maken met hun budgetten en de inkoop voor 2016. Dan willen ze álles weten. Maar als gevolg rennen wijkverpleegkundigen weer met checklists door de wijk. Die waslijst aan gegevens is onzin en de deadline van 1 mei moet meteen van tafel. Houd op met de angst dat de budgetten uit de hand lopen. Zij moeten ook een deel van het risico dragen.

Op een vraag van de interviewer of die machtspositie niet een gevolg is van zijn eigen kabinetsbeleid, antwoordt Samsom:

Die machtpositie was er eerder ook al, maar wat verzekeraars en instellingen verkeerd doen is een korting op het budget van 10 procent direct door te vertalen naar de werkvloer. En instellingen zijn zo bang voor budgetoverstijgingen dat ze ‘zorgstops’ afkondigen. Ze moeten juist het vertrouwen geven aan de professionals, in plaats daarvan worden ze krampachtiger.

En een van de dringende adviezen die ik Van Rijn geef, is: roep de verzekeraars tot de orde. De mechanismen moeten om.

Voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland weerspreekt de kritiek van Samsom:

Het is een politiek plan dat met steun van de PvdA door het parlement is gekomen. Als de PvdA er problemen mee heeft, moet het de staatssecretaris naar de Kamer roepen en zeggen: kan het een tandje minder of kan er meer geld richting zorgverzekeraars?”

Geef een reactie

Laatste reacties (47)