24

Samsom: sorry lokale PvdA-fracties, jullie verlies is onze schuld

PvdA-leider stuurt afdelingen die hebben verloren bij gemeenteraadsverkiezingen excuusmail

PvdA-leider Diederik Samsom heeft in de loop van de afgelopen week zijn excuses aangeboden aan de PvdA-afdelingen die bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben verloren.

In een mail aan de afdelingen schrijft de PvdA-leider:

Onze partij heeft het slechtste resultaat ooit gehaald. Dat stemt tot grote nederigheid. En tot een welgemeend excuus aan jullie allemaal, want ik weet hoe hard jullie je best hebben gedaan om de PvdA aan een goed resultaat te helpen […] De dreun van de verkiezingsavond ligt nu een paar dagen achter ons. Naast welgemeende excuses wil ik de verzekering geven dat ik tot op het bot gemotiveerd ben om samen met iedereen in onze partij te werken aan herstel van vertrouwen.”

Bij de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen kreeg Samsom woensdag het advies zichzelf en de partij scherper te profileren. In Venlo, waar de PvdA wel groeide, zijn ze het daar mee eens: “Een beetje meer smoel zou goed doen.” Dat meldt RTL.

Media gingen donderdag pas met de e-mail van Samsom aan de haal, nadat Co van Schaik van de PvdA-afdeling in Terneuzen aan media vertelde de hoop dat het met Samsom en de partij wel goed komt, te hebben opgegeven. Hij ziet hem liever opstappen. “In het voetbal gaat bij dit soort nederlagen de trainer weg”, aldus Van Schaik. Ook in partijvoorzitter Hans Spekman heeft hij geen vertrouwen meer:

Hij biedt zijn excuses aan voor het slechte resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week woensdag en legt de oorzaak bij het landelijk tanende vertrouwen in de PvdA […] Wat ze ook doen, het wordt hetzelfde verhaal. En met hetzelfde verhaal win je geen stemmen […] Ze worden door niemand meer geloofd en hebben geluk gehad dat Wilders en zijn PVV na de verkiezingen alle aandacht opslokten. Nieuwe, frisse gezichten zijn nodig, ook met het oog op de Europese verkiezingen in mei.

Eerder stapten de lijsttrekkers Pieter Hilhorst (Amsterdam) en Hamit Karakus (Rotterdam) al op vanwege de tegenvallende verkiezingsuitslagen.

cc-foto: Partij van de Arbeid

Geef een reactie

Laatste reacties (24)