Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samsom verslaat Rutte weer

  •  
30-08-2012
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
RutteSamsomKvdB_300.jpg
Derde debatoverwinning op rij voor de PvdA-leider
De lijsttrekkers van de zes grote partijen gaan donderdagavond in het EO-programma Knevel en Van den Brink met elkaar in debat. Roemer (SP) Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Van Haersma Buma (CDA), Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66) discussiëren over drie verkiezingsthema’s: Wonen & Werken, Zorg en Europa.
Diederik Samsom kan ook dit debat weer op zijn naam zetten. Veertig procent van de kijkers die reageerden op het tweede scherm van de EO wees de PvdA-leider aan als winnaar. VVD-lijsttrekker Mark Rutte volgt met 23 procent. Een derde plaats is er voor Alexander Pechtold van D66 met twaalf procent van de stemmen. Roemer overtuigt 11 procent van de kijkers van Knevel en van den Brink. Wilders eindigt op de op een na laatste plek met 10 procent. Hekkensluiter is Buma. Hij haalt vier procent van de stemmen binnen, ondanks een goede beurt tegen Wilders op het onderwerp Europa. 
De kijker werd ook gevraagd wie het meest eerlijk overkwam. Ook op dat vlak komt Samsom, met 37 procent op de eerste plaats. Rutte krijgt 17 procent, Pechtold 16 procent, Roemer 14 procent, Buma 9 procent. In dit rijtje eindigt Wilders met 6 procent als laatste.
kvdb_620_515
Ook Job Cohen was te spreken over het optreden van zijn opvolger. Hij twitterde:
Bewondering voor Diederik! #kvdb
Woningmarkt Diederik Samsom en Mark Rutte kruisen als eerste de degens en wel over de huizenmarkt. Rutte lijkt niet op zijn gemak met het onderwerp. Zijn partij houdt als een van de weinigen nog altijd vast aan de hypotheekrenteaftrek in zijn huidige vorm. Dit, zo stelt Samsom, terwijl de bouwsector op zijn gat ligt en alle deskundigen zeggen dat er iets moet gebeuren. De hypotheekrenteaftrek afbouwen wordt inmiddels door velen als een van de oplossingen gezien.
Rutte probeert het onderwerp op de banenmarkt te brengen. Hij ziet dit duidelijk als een zwak punt in het verkiezingsprogramma van Samsom. Uit de doorrekening van de week door het CPB bleek dat de VVD de meeste banen erbij zou scheppen. De PvdA een stuk minder. 
Rutte stelt dat de PvdA de belastingen voor bedrijven verhoogt en de staatsfinanciën niet op orde brengt. Op dit punt roept Samsom Rutte tot de orde. De VVD-leider moet “stoppen met liegen”, zegt Samsom. “U doet het weer”, gaat de PvdA-leider verder, waarmee hij verwijst naar Rutte’s eerdere aanvaring met Emile Roemer van de SP, in het vorige debat bij RTL. “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat we de waarheid vertellen”, hield Samsom Rutte voor. Hij riep de VVD-leider op met zijn eigen plannen campagne te voeren en geen leugens over anderen te vertellen.
Verder over de woningmarkt: Rutte zegt ‘rust’ op de woningmarkt te willen, hij wil dat de huizenprijzen weer omhoog gaan. Maar volgens Samsom moet de woningmarkt juist in beweging komen en houdt Rutte de huizenprijzen hoog door het geld van de hra weg te trekken bij, bijvoorbeeld, de uitkeringen.
Na het duel tussen de leiders van PvdA en VVD mogen de andere partijen zich over het onderwerp uitlaten. Wat betreft de hervorming van de woningmarkt vindt Samsom D66-leider Pechtold aan zijn zijde. Een tussenstand wijst Samsom aan als winnaar van deze eerste ronde. In percentages wees het publiek de winnaar aan: Samsom 42%, Rutte 22%, Pechtold 15%, Roemer 14%, Wilders 5%, Buma 2%.
Zorg De tweede ronde gaat over de zorg. Hierin komen eerst SP-leider Roemer en D66-lijsttrekker Alexander Pechtold tegenover elkaar te staan. Twistpunt is de marktwerking in de zorg.
‘Concurrentie’ is verantwoordelijk voor het verdwijnen van de wachtlijsten in de zorg, betoogt Pechtold. Nee, zegt Roemer, de concurrentie maakt de zorg alleen maar duurder. De SP-leider vreest dat de lagere inkomensgroepen worden benadeeld, nu het basispakket wordt beperkt om de kosten te drukken. “Zelf een scootmobiel kopen is een boete op ziek zijn”, stelt hij.
Volgens Pechtold leidt het wegnemen van concurrentie uit de zorg tot nieuwe wachtlijsten, de rijken zullen zich hieraan onttrekken, waardoor er, juist door de SP-plannen, weer een tweedeling in de zorg komt. Pechtold ziet zich hierin ook weer gesteund door de doorrekening van het CPB, die de terugkeer van de wachtlijsten voorspelt als het SP-program wordt uitgevoerd.
Dat de zorg kleinschaliger moet en de eerste lijns zorg een grotere positie in de wijk moet krijgen is een punt waar D66, SP en PvdA het mee eens zijn. Samsom vult nog aan dat een betere zorg niet begint bij het sussen van de marktwerking. Er moet volgens hem ruimte worden gecreëerd voor artsen om meer tijd aan patiënten te besteden. 
Europa Uiteraard moet bij het onderwerp Europa PVV-voorman Wilders aan het katheder verschijnen. Tegenover hem vindt hij Sybrand van Haersma Buma van het CDA. Het lijkt een verloren strijd. Wilders overschreeuwt Buma met een stortvloed aan anti-Europa retoriek. Europa houdt hij verantwoordelijk voor de economische crisis. ‘Terwijl Nederland miljarden aan Zuid-Europa betaalt, verdwijnen hier de banen’, roept hij herhaaldelijk.
Buma pareert met een uitgesproken pro-Europa verhaal. “De riedel van de heer Wilders kennen we nu wel, maar we hebben ook nog de feiten”, zegt de CDA-lijsttrekker. “Anderhalf miljoen Nederlanders danken hun baan aan Europa, Europa levert jaarlijks 80 miljard euro op.”
Buma verwijt Wilders geen oplossing te bieden voor de crisis. “Weglopen is geen oplossing.”
De andere partijen hebben weliswaar allemaal hun eigen remedies voor de crisis, maar stuk voor stuk kiezen ze voor een gezamenlijke Europese oplossing. Uiteindelijk blijkt Wilders vooral zichzelf te hebben overschreeuwd, ruim zeventig procent van de kijkers wijst Buma aan als winnaar van deze ronde van het debat.
Kijkers kunnen nog even inbellen wie zij het sterkst in dit lijsttrekkersdebat vonden. Over enkele minuten volgt de eindstand.
Eerder NRC Handelsblad stelt tijdens deze campagneweken een paar keer per week vragen aan 46 politieke insiders. Deze vraag is door 29 van hen beantwoord. Deze keer zegt tweederde van de insiders dat VVD-leider Rutte het over een andere boeg moet gooien. Een citaat:
Afgelopen zondag kon Rutte nog redelijk gemakkelijk de successen van zijn eigen beleid claimen (die hij door de onbetrouwbaarheid van de PVV niet heeft kunnen verzilveren), maar deze keer zal zijn beleid en zijn leiderschap waarschijnlijk veel kritischer tegen het licht worden gehouden. Rutte zal dus nu meer als lijsttrekker in de tegenaanval moeten gaan, vooral tegen de PVV. Een politicoloog
De campagnekaarten lijken dagelijks anders geschud en de verkiezingsstrijd is nog lang niet gestreden. De SP heeft het meest last van verschuivingen in de peilingen. In twee peilingen verliest de partij veel zetels. De PvdA zit duidelijk in de lift. En CDA-leider Buma vindt het herstel van zijn partij een langetermijnproject. “Of we nou vijf zetels minder halen of tien,” tekent NRC Handelsblad op uit zijn mond.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.