Laatste update 09:26
59

San Francisco: NRA is binnenlandse terroristische organisatie

De National Rifle Association (NRA), die zich inzet voor de belangen van wapenbezitters en -fabrikanten, is een binnenlandse terroristische organisatie. Dat is de strekking van een resolutie waarmee de gemeenteraad van San Francisco deze week heeft ingestemd.

De indiener van de resolutie, Catherine Stefani, verwijt de NRA elke poging om iets te ondernemen tegen het vuurwapengeweld in de VS tegen te werken. Ook verspreidt de NRA volgens haar propaganda om het publiek te misleiden over de gevaren van vuurwapens.

Stefani wijst erop dat de NRA past in de definitie die het Amerikaanse ministerie voor Justitie heeft opgesteld voor terrorisme. Volgens die definitie komt een organisatie die wapens, geld of trainingen levert aan individuen die betrokken zijn bij terroristische acties, in aanmerking voor het predicaat terroristisch.

Deze zomer vonden weer verscheidene grote schietpartijen plaats in de VS. De meest in het oog springende massaslachting was een racistische aanslag in El Paso, Texas. Een 21-jarige racist opende daar het vuur op de bezoekers van een WalMart. Daarbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven.

Volgens de resolutie van Stefani moet San Francisco zich daarom zoveel mogelijk van de NRA distantiëren. De lokale overheid moet zo min mogelijk samenwerken met de NRA of met organisaties die aan de wapenlobby gelieerd zijn. Stefani hoopt dat andere steden en staten het voorbeeld van San Francisco volgen en vergelijkbare resoluties aannemen.

Er vallen dagelijks honderd doden in de Verenigde Staten door vuurwapens. Daarmee is de kans om door een vuurwapen om het leven te komen in de VS 25 keer zo hoog als in andere westerse landen.

Cc-afbeelding: Gordon Johnson

Geef een reactie

Laatste reacties (59)