Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

San Francisco recyclet bijna alle afval

  •  
17-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Flickr_waste_sf_300
Verbod op plastic flesjes, de plicht te recyclen en meer levert resultaat op
San Francisco is een heel eind op weg in zijn streven om in 2020 álle afval in de stad te recyclen of te composteren. De meest recente stap in dit proces is het verbieden van plastic waterflesjes in de publieke ruimte.
De stad begon in 2002 met zijn ‘Zero waste scheme’. Een studie die aantoonde dat minimaal 90% van het afval op de vuilnisbelten kon worden gerecycled. Als eerste waren de hotels aan de beurt, te beginnen met het Hilton, waar een test werd uitgevoerd. Het hotel moest zijn afval gescheiden gaan aanleveren en betaalde beduidend minder voor afval dat tot compost kon worden verwerkt. Dat bleek een succes en het Hilton bespaarde er het eerste jaar 200.000 dollar mee. Burgers konden vanaf dat moment vrijwillig van dezelfde regeling gebruik maken.
Daarna was de bouwsector aan de beurt. Een wet uit 2006 verplichtte bouwbedrijven minimaal twee-derde van hun bouwafval te recyclen. Van bedrijven die daar niet aan voldoen kan zes maanden lang de vergunning worden ingetrokken. Tegelijkertijd werd opgelegd dat bij publieke werken alleen volledig recyclebare materialen mochten worden gebruikt.
Deze maatregelen zorgden ervoor dat in 2007 70% van alle afval werd gerecycled of gecomposteerd. De volgende stap was een verbod op plastic tasjes in supermarkten en in 2009 een verplichting voor alle burgers om te recyclen en te composteren. Als mensen niet gehoorzamen krijgen ze een waarschuwing. Daarna kunnen boetes tussen de 100 en 1000 dollar volgen.
Inmiddels is de hoeveelheid afval die overblijft teruggebracht tot onder de 20%. Onderzoek laat zien dat zeker de helft daarvan nog gerecycled zou kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat mensen wel twee afvalbakken in de keuken hebben, maar zelden in de badkamer. Een ander plan dat wordt overwogen is een ban op verpakkingen van cellofaan of polystyreen.
In navolging van San Francisco hebben inmiddels ook steden als Seattle en Minneapolis besloten om het ‘Zero waste scheme’ over te nemen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.