Laatste update 19:33
39

Sancties hebben Rusland juist geholpen: bijna zelfvoorzienend

Door de internationale sancties tegen Rusland valt dat land steeds vaker terug op het enorme landpotentieel dat het heeft. Het Kremlin probeert al enige tijd de economie in een meer zelfredzaam model om te vormen, door de afhankelijkheid van importproducten af te bouwen. Dit werpt letterlijk vruchten af, het land is op voedselgebied al bijna zelfvoorzienend.

Tegelijkertijd wil het minder geld binnen halen met de export van grondstoffen, waar het land overigens geen tekort aan heeft. Juist die gigantische opbrengsten waren naast een welkome inkomstenbron ook dat wat de Russische economie te eenzijdig maakte. Helemaal onbegrijpelijk was de focus op het winnen van grondstoffen niet: naar schatting zit zo’n 30% van de wereldvoorraad aan ertsen onder Russische grond. De toekomstige handelsbalans moet daarom meer gericht zijn op balans en zelfredzaamheid.

Voedselzekerheid
De aanzet tot een nieuwe kijk op de Russische economie is een document uit 2009, genaamd ‘Russia’s National Security Strategy to 2020,’ waarin het Kremlin haar ideeën voor het huidige decennium uiteen zette. Toen al werd gesproken over het vergroten van voedselzekerheid. Maar ook pharmacie, telecommunicatie, computer technologie, eletronica en programmeren kwamen ter sprake, naast het minder belangrijk maken van grondstoffen-export.

De zelfvoorzienendheid heeft consequenties voor bedrijven die hun producten nu nog kwijt kunnen in Rusland, waaronder Nederland. De Nederlandse export naar Rusland is sinds 2013 gehalveerd. In de komende dagen ontmoeten duizenden bedrijven en ondernemers op een internationaal economisch forum in Sint Petersburg om het hier over te hebben. Adviseur van Nederlandse bedrijven in Rusland, Jeroen Ketting, sprak met BNR over de huidige ontwikkelingen.

Cc-foto: Mariano Mantel

Geef een reactie

Laatste reacties (39)