57

Saoedi-Arabië gaat 16 kernreactoren bouwen

's Werelds grootste ruwe olie exporteur wil twintig procent van energiebehoefte uit kernenergie halen... Eerder koos het land nog voor groene energie in de vorm van een zonne-energiepark

Saoedi-Arabië is van plan 16 kernreactoren te bouwen. Dat meldt de Volkskrant op basis van bronnen in een Saoedische krant. In 2030 moet het plan gerealiseerd zijn.

Saoedi-Arabië is ’s werelds grootste ruwe olie exporteur, maar kan door de snel stijgende vraag naar energie zichzelf daar niet in voorzien. Daarom wijkt het land uit naar kernenergie. Twintig procent van de behoefte aan elektriciteit moet uit kernenergie komen.

Het is de tweede stap die Saoedi-Arabië zet in aanloop naar het piekolie moment. In februari kondigde het land nog aan dat een zonne-energiepark van ruim 3.5MW in aanbouw is. Dit blijkt echter niet voldoende, het land neemt nu haar uitvlucht naar kernenergie.

Abdul Ghani bin Melaibari van het bureau voor atoom- en duurzame energie in King Abdullah City verklaart:

Over tien jaar zullen we de eerste twee reactoren hebben. Vervolgens zullen we er elk jaar twee bouwen, tot we er in 2030 16 hebben.”

De totale kosten per kernreactor is geraamd op 4,8 miljard euro.

De Volkskrant: Saudi’s gaan maar eens aan de kernenergie

cc-foto: Martin Prochnik

Geef een reactie

Laatste reacties (57)