Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische activist Samar Badawi ook opgepakt

  •  
12-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
samar
Diverse mensenrechtengroeperingen en activisten meldden dinsdag dat in Saoedi-Arabië mensenrechtenadvocaat Samar Badawi is gearresteerd. Samar is de zus van de eerder veroordeelde blogger Raif. De arrestatie van Samar zou te maken hebben met het opzetten van een Twitter-account voor haar man, ook advocaat, Waleed Abulkhair.
Abulkhair zit op dit moment een gevangenisstraf uit van vijftien jaar. Hij verdedigde onder meer de blogger Raif, die veroordeeld is tot duizend zweepslagen en tien jaar gevangenisstraf vanwege ‘afvalligheid’ en belediging van de religieuze elite in het land.
Het Europees Parlement kende Raif afgelopen oktober de Sacharov-prijs toe. Internationaal is er veel te doen geweest om zijn gevangenschap, maar Saoedi-Arabië lijkt zich van het protest niets aan te trekken.
Volgens Amnesty International is de arrestatie van Samar een poging om activisten te intimideren.
"Slechts weken nadat Saoedi-Arabië de wereld shockeerde door 47 mensen op één dag te executeren, waaronder de shiitische geestelijke Sheikh Nimr al-Nimr. Het heeft nogmaals blijk gegeven van volslagen minachting voor de mensenrechten. Samar Badawi is louter gearresteerd voor het vreedzaam gebruikmaken van haar recht op vrijheid van meningsuiting en moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.