144

Saoedi-Arabië start met sancties tegen Nederland om Wilders

Saoedi-Arabië boycot Nederlands bedrijfsleven ... Handel à 6 miljard euro per jaar op de tocht

Saoedi-Arabië is begonnen met de invoering van handelsmaatregelen. Lokale media melden dat op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad en zijn een direct gevolg van de haatstickers die Geert Wilders in december liet drukken. Hij bootste de Saoedische vlag na maar verving de islamitische geloofsbelijdenis door de tekst ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.’

Nederlandse bedrijven komen nu per direct niet meer in aanmerking voor opdrachten in Saoedi-Arabië. Ook mogen bedrijven in Saoedi-Arabië geen spullen uit Nederland meer importeren. Per jaar is de handel met het land goed voor zo’n 6 miljard euro.

Het Nederlandse kabinet heeft eerder al nadrukkelijk afstand genomen van de sticker. Zo noemde vicepremier Asscher het ‘een walgelijke sticker met als enig doel om te kwetsen’. Wilders sprak dat tegen: niet kwetsen maar choqueren was zijn bedoeling.

Eerder riep ook een aantal Marokkaans-Nederlandse organisatie Saoedi-Arabië op om Nederland niet te boycotten. Ze schreven onder meer: “Als moslims kunnen we ons volledig vinden in uw afschuw over de uitlatingen van deze islamracist. We schuwen geen enkel democratisch middel om de ziekelijke opvattingen van deze figuur te bestrijden.” Ze benadrukken dat ze reeds geprobeerd hebben Wilders voor de rechter te krijgen, maar een handelsboycot zou alleen de Nederlandse economie schade toebrengen. “En Nederlandse belangen zijn onze belangen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (144)