123

‘Saoedi-Arabië telt evenveel goddelozen als België’

Verrassend: wereldkaart toont waar atheïsten wonen

Bij Joop zijn we vanuit gezond wantrouwen meestal niet dol op nieuws gebaseerd op enquêtes maar dit geloven we graag. The Washington Post heeft namelijk in kaart gebracht waar atheïsten wonen en dat geeft een verrassend beeld. Zo zou atheïsme, de theorie dat er geen god bestaat, in Saoedi-Arabië ongeveer even populair zijn als in België.

Atheïsme is het populairst in China. Dat wordt meestal toegeschreven aan het communisme en de daarmee gepaard gaande onderdrukking van religie maar de vraag is of dat beeld wel klopt. Na China is namelijk Frankrijk het meest atheïstisch en daar is van onderdrukking immers geen sprake. In Australië is het geloof in het niet bestaan van een god ook populair. In Afrika valt op dat het atheïsme veel aanhang heeft in de nieuwe staat Zuid-Soedan.

Het verrassendst is echter de populariteit van atheïsme in Saoedi-Arabië. De islamitische staat behoort tot een van de meest strenge religieuze dictaturen ter wereld. Er was al eerder bekend dat er atheïsten wonen in de thuisbasis van de islam maar dat het er tussen de 5 en 9 procent zouden zijn, meer dan in pakweg Turkije, verrast. Aan de andere kant, als er één land is waar je extra reden hebt om atheïst te worden dan is het natuurlijk wel deze verstikkende natie waar elk aspect van het leven is onderworpen aan de meest extreme religieuze dogma’s.

Vorig jaar werd een Saoedische atheïst geïnterviewd door Your Middle East. Hij legt mooi uit hoe hij er toe kwam zich af te keren van religieuze denkbeelden, een moedige stap die hem duur kan komen te staan in het land dat een trouwe bondgenoot van het Westen is.

De enqûete werd in 2012 afgenomen in 57 landen onder 50.000 mensen door WIN/Gallup, niet geassocieerd met het beroemde bureau Gallup en onder meer gevestigd in Ierland en Pakistan. Hier de resultaten (pdf) The Washington Post maakte er een paar dagen terug de kaart van.

Geef een reactie

Laatste reacties (123)