105

Saoedi-Arabië wil tiener kruisigen en onthoofden

Ali Mohammed Al-Nimr is ter dood veroordeeld voor deelname aan een demonstratie voor meer democratie. Hij was pas 17 jaar oud toen hij werd opgepakt 

Saoedi-Arabië heeft Ali Mohammed Al-Nimr ter dood veroordeeld. De jongen werd in 2012 opgepakt wegens deelname aan een demonstratie voor meer democratie. Hij was destijds nog maar 17 jaar oud. Een Saoedische rechtbank heeft nu besloten dat hij moet worden gekruisigd en onthoofd.

Volgens de Huffington Post is een hoger beroep, dat in het geheim is behandeld in het land dat werkelijk niets heeft met mensenrechten, door de rechtbank afgewezen. Er zijn nu geen juridische mogelijkheden meer, wat inhoudt dat Al-Nimr elk moment kan worden geëxecuteerd. 

Volgens mensenrechtenorganisaties werd Al-Nimr gearresteerd zonder arrestatiebevel, heeft hij nooit recht gekregen op een advocaat en werd hij pas halverwege zijn proces op de hoogte gesteld van de beschuldigingen. Na zijn arrestatie zou hij zijn gemarteld en heeft hij onder dwang een bekentenis getekend. In mei 2014 werd hij tijdens een proces, dat eveneens achter gesloten deuren plaatsvond, al ter dood veroordeeld. 

Ali Mohammed Al-Nimr werd door zijn roep om meer democratie schuldig bevonden aan een hele waslijst aan tenlasteleggingen, waaronder lidmaatschap van een terroristische organisatie en verboden wapenbezit. Andere aanklachten waren het aanmoedigen van protestacties en het uitleggen aan andere demonstranten hoe ze eerste hulp moesten toedienen. 

Saillant detail is dat Al-Nimr het neefje is van de sjiitische geestelijke en activist Nirm Baqr al-Nimr, die ook sinds 2012 vastzit en ter dood veroordeeld is voor het houden van speeches tijdens protestacties tegen het dictatoriale huis van Saoed, dat al sinds 1932 het Arabische schiereiland in een ijzeren greep houdt. 

Volgens Amnesty International is Saoedi-Arabië naast China en Iran het land waar de meeste executies ter wereld plaatsvindt. De afgelopen dertig jaar zijn er ten minste 2.208 mensen geëxecuteerd, waaronder ook minderjarigen en verstandelijk gehandicapten. Het aantal Saoedische gevangenen dat wordt geëxecuteerd is dit jaar in rap tempo gestegen sinds de huidige koning Salman bin Abdulaziz er de scepter zwaait. 

Het is dan ook bijzonder wrang dat juist die koning de laatste strohalm voor Ali Mohammed Al-Nimr is. ‘Zijn enige redding is gratie,’ zegt mensenrechtenactivist Zena Esia tegen de Huffington Post. ‘Of hij wordt vrijgelaten hangt af van de beslissing van de koning.’  Volgens haar wordt op dit moment ook veel druk uitgeoefend vanuit de Verenigde Naties, het orgaan dat onlangs nog de Saoedi-Arabië voorzitter maakte van een vooraanstaand mensenrechtenforum. Saoedi-Arabië zelf verklaarde maandag nog dat de doodstraf in hun systeem een eerlijke vorm van rechtspraak is. 

Alle ogen zijn nu op de koning gericht. Het is niet ongebruikelijk dat in de aanloop naar het islamitische offerfeest gratie wordt verleend aan gevangenen. Maar omdat Al-Nimr als politiek gevangene geldt, lijken zijn kansen niet bijzonder groot. 

cc-beeld: UN Geneva

Geef een reactie

Laatste reacties (105)