54

Saoedische blogger kan, na zweepslagen, nu ook de doodstraf krijgen

Raif Badawi werd eerder al veroordeeld tot 1000 zweepslagen voor het bijhouden van islam-kritische website … Wordt nu mogelijk vervolgd voor afvalligheid

De Saoedische blogger, Raif Badawi, is in mei vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel en 1000 zweepslagen, omdat hij zich op zijn blog kritisch zou hebben geuit over de islam. Zijn echtgenote, Ensaf Haidar, verklaart tegenover de Britse krant The Independent dat de doodstraf hem nu boven het hoofd hangt. Diverse rechters willen dat het proces over wordt gedaan en dat afvalligheid weer aan de aanklacht wordt toegevoegd, omdat Badawi op Facebook een pagina van Arabische christenen ‘geliked’ heeft.

In 2013 wist Badawi de rechter nog te overtuigen van zijn geloof in Allah, waarna de aanklacht voor afvalligheid werd geschrapt. Volgens diverse ‘goed ingevoerde bronnen’ zouden diverse rechters de zaak nu over willen doen en de blogger alsnog willen vervolgen voor afvalligheid, met mogelijk de doodstraf als gevolg.

De blogger is al veroordeeld tot 1000 zweepslagen – 50 per week. Tot nu toe heeft hij ‘maar’ éénmaal 50 zweepslagen gehad. Zijn lichaam was na de zweepslagen zo toegetakeld dat hij geen tweede ronde kan overleven.

Internationaal is wat druk op Saoedi-Arabië komen te staan om Badawi vrij te laten. Ensaf Haidar had gehoopt dat de internationale druk uiteindelijk zou leiden tot zijn vrijlating, maar dat is tot nog toe niet het geval gebleken. Behalve oproepen van mensenrechtenorganisatie Amnesty, heeft ook het Europees Parlement Saoedi-Arabië opgeroepen de mensenrechten te respecteren en Badawi vrij te laten. De EP-resolutie waarin werd opgeroepen tot vrijlating werd met 460 van de 642 stemmen aangenomen.

Desalniettemin wordt Saoedi-Arabië niet hard aangepakt door de internationale politiek. Ondanks de talloze schendingen van mensenrechten ging de vlag in Groot-Brittannië half stok nadat de Saoedische koning Abdullah overleed. Premier Cameron noemde hem een sterke bondgenoot in de strijd tegen IS. IMF-voorvrouw Christine Lagarde noemde Abdullah een pleitbezorger van vrouwenrechten.

The Independent: Raif Badawi, the Saudi Arabian blogger sentenced to 1,000 lashes, may now face death penalty 
Vox: The obscenity of calling Saudi King Abdullah a “reformer”

cc-foto: Amnesty Finland

Geef een reactie

Laatste reacties (54)