Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische geestelijke (m) versoepelt kledingvoorschriften voor vrouwen

  •  
10-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
Women at IECHE

© cc-foto: Mathias Catón https://flic.kr/p/bBaDTL

Vrouwen in Saoedi-Arabië zijn wettelijk verplicht een abaya te dragen, een lang gewaad dat alle lichaamsvormen verhult. Maar het lijkt er op dat die wet zijn langste tijd heeft gehad. Sheik Abdullah al-Mutlaq, lid van de Raad van Hoogste Religieuze Geleerden, heeft in zijn tv-programma gesteld: “Meer dan 90 procent van de vrome vrouwen in de moslimwereld draagt geen abaya. Dus we moeten mensen niet dwingen abayas te dragen.”
Het nieuwe regiem van Saoedi-Arabië tracht het land voorzichtig te ‘moderniseren’, of liever gezegd een beetje te bevrijden van het middeleeuwse gedachtegoed dat werd omarmd door de regering nadat extremisten in 1979 een aanslag pleegden op Mekka. Het is de eerste keer dat een Saoedische godsgeleerde voor zo’n versoepeling van de kledingvoorschriften pleit.
Jonge vrouwen die klaar zijn met de oerconservatieve regels zijn al langer bezig de gitzwarte kledinginstructies op te rekken. Ze dragen bijvoorbeeld jurken die open hangen of kiezen voor kleurrijke exemplaren. Dergelijk verzet tegen religieuze dogma’s is niet zonder gevaar. Twee jaar terug werd in de hoofdstad nog een vrouw gearresteerd omdat ze het extreem religieuze gewaad zat was en uit trok.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.