Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische kroonprins gaf opdracht tegenstanders tot zwijgen te brengen

  •  
18-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Deputy_Crown_Prince_Mohammad_Bin_Salman_bin_Abdulaziz_Al-Saud_Participates_in_the_Counter-ISIL_Ministerial_Plenary_Session_-_Flickr_-_U.S._Department_of_State_(cropped)

© Cc-foto: US Department of State

Langer dan een jaar geleden gaf de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman al opdracht voor een geheime operatie om dissidenten het zwijgen op te leggen. Dit meldt de New York Times. Onderdeel van de missie was het in de gaten houden van Saoedi’s. Tegenstanders mochten worden vastgezet en gemarteld. De New York Times zegt dit op basis van gesprekken met Amerikaanse ambtenaren die geheime documenten hebben ingezien.
Minstens enkele van de operaties werden uitgevoerd door leden van hetzelfde team dat Jamal Khashoggi vermoordde. Deze journalist werd om het leven gebracht in de Saoedische ambassade in Istanbul in oktober vorig jaar. Nu pas is duidelijk geworden dat de moord deel uitmaakte van een bredere, clandestiene campagne, zeggen de Amerikaanse overheidsmedewerkers.
De Saoedische moordenaars zouden werken onder de naam Saudi Rapid Intervention Group en betrokken zijn bij minstens twaalf operaties. Dissidenten die in het buitenland verbleven zouden zijn teruggehaald naar Saoedi-Arabië en zijn vastgezet in paleizen van de kroonprins en zijn vader, koning Salman. Dat ze steekjes hebben laten vallen en hun rol bij moorden nu op straat ligt, laat volgens de Amerikaanse ambtenaren zien dat de groep gewend was zonder al te veel toezicht te opereren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.