Laatste update 18:45
15

Saoedische vluchtelinge in Thailand bedreigd met deportatie naar thuisland

Een 18-jarige Saoedische vrouw, Rahaf Mohammed al-Qunun, die op slinkse wijze naar Australië trachtte te vluchten wordt bedreigd met terugzending. Ze sloeg op de vlucht tijdens een vakantie met haar familie in Koeweit en nam de wijk naar Australië waar ze een visum voor heeft en asiel wil aanvragen. Tijdens een tussenstop in Bangkok werd ze echter gearresteerd. Daarbij zou haar paspoort in beslag zijn genomen door een Saoedische functionaris.

Ze verblijft momenteel in een hotel op het vliegveld. Een Thaise vriend die haar bijstaat stelt dat de immigratiedienst van plan is haar maandag terug te sturen naar Saoedi-Arabië. De vrouw vreest voor haar leven als dat gebeurt. Ze kreeg volgens eigen zeggen eerder al zes maanden huisarrest omdat ze haar haar had geknipt. Op Twitter maakt ze haar identiteit bekend “omdat ik niets meer te verliezen heb”. Ze zou ook afscheid genomen hebben van de islamitische geloofsovertuiging wat in het extreem-religieuze land een misdrijf is.

Op Twitter is te zien hoe ze haar hotelkamer heeft gebarricadeerd om te voorkomen dat ze wordt afgevoerd.

Phil Robertson van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt zich zeer grote zorgen te maken. De organisatie tracht een asielaanvraag voor haar in te dienen bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Thailand beweert dat Rahaf Mohammed al-Qunun niet over een geldig visum beschikte maar volgens HRW is dat geen argument. De vrouw was immers op doortocht naar Australië en bovendien kunnen visa door Saoediërs normaal gesproken gewoon bij de douane aangeschaft worden.

Tegen de Sydney Morning Herald verklaarde Robertson: “Wat werkelijk verschrikkelijk is, is hoe de Saoedische regering heeft gehandeld door een gezagsdrager er op af te sturen om haar paspoort in te nemen in de internationale transitzone op het vliegveld van Bangkok. Ze is 18 jaar, ze heeft een Australisch visum en ze heeft het recht om te reizen waar ze wil, geen regering die daar tussen moet komen.”

Hij vergelijkt haar met Dina Ali Lasloom die vorig jaar april Australië trachtte te bereiken maar werd opgepakt in Manilla en gedeporteerd. Sindsdien is niets meer van haar vernomen.

#saverahaf

Geef een reactie

Laatste reacties (15)