Laatste update 22:08
23

Saoedische zussen in Hong Kong vrezen deportatie naar Saoedi-Arabië

Na de zaak van Rahaf Mohammed al-Qunun, de Saoedische vrouw die op de vlucht voor haar familie via Thailand in Canada een veilig heenkomen vond, zijn nu twee zussen in een identieke situatie beland. De Saoedische Reem en Rawan, 20 en 18 jaar oud, verblijven momenteel in Hong Kong in afwachting van een land dat hen asiel wil bieden. Het jarenlange huiselijk geweld van vader en broers beu, besloten de twee te vluchten uit hun geboorteland.

Twee jaar geleden bedachten ze al dat ze een plan moesten bedenken om het land te ontvluchten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je paspoort achter slot en grendel ligt in de kluis van je vader. Op vakantie met de familie, zouden paspoorten in een reistas makkelijker te stelen zijn, zo bedachten de zussen en zo gebeurde het. Tijdens een vakantie op Sri Lanka pakten Reem en Rawan ’s nachts hun paspoorten uit een reistas en stapten binnen een mum van tijd op een vlucht naar Hong Kong.

Daar aangekomen vielen ze al snel in handen van een opgetrommelde medewerker van de Saoedische ambassade in Hong Kong en een aantal onbekende mannen. Met smoesjes over geannuleerde vluchten (de twee wilden naar Melbourne, in Australië) probeerde de ambassade-medewerker hen in een vliegtuig richting Saoedi-Arabië te krijgen, maar faalde daarin.

De zussen vermoeden dat hun vader via de app Absher hun bewegingen heeft kunnen nagaan en zo de autoriteiten ter plekke heeft kunnen waarschuwen. Michael Vidler, advocaat van de zussen, heeft van de Immigratie Autoriteiten in Hong Kong te horen gekregen dat de twee tot 28 februari ‘getolereerd’ worden en tot die tijd kunnen zoeken naar een land dat hen wil opnemen. Lukt dat niet, worden ze uitgezet naar Saoedi-Arabië.

Cc-foto: Barnyz

Geef een reactie

Laatste reacties (23)