Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sap: Balkenende deed het in het buitenland nog beter dan Rutte

  •  
10-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sap_300.jpg
GroenLinks fractievoorzitter vindt Rutte en De Jager te braaf en soft in Europa
Het Nederlandse gezag in internationale gezelschappen holt achteruit en dat komt volgens GroenLinks fractieleider Jolande Sap door premier Rutte en minister De Jager. “Rutte blinkt niet uit in financieel-economisch expertise en heeft daardoor niet het persoonlijke gezag om een positie te claimen in internationale gezelschappen. Balkenende had dat wel. Je ziet dat Nederland een steeds bescheidenere rol heeft. Dat is heel jammer”, zegt Sap tegen NU.nl.
Ook noemt Sap de gedoogconstructie met de PVV als reden dat Rutte niet serieus genomen wordt in Europa.
Wat zich wreekt is dat wij een regering hebben die wordt gedoogd door een partner die niks op heeft met buitenlandse beleid. Dat straalt af op het gezag dat het kabinet heeft in het buitenland.
Minister Jan-Kees de Jager (Financiën) noemt Sap een ‘leuke ondernemer’.
Hij heeft niet veel expertise. Als goede onderhandelaar pakt hij zo nu en toe wel iets mee, maar hij bedenkt zelf geen nieuwe oplossingen.
Dat is volgens Sap goed te zien aan hoe andere Noord-Europese landen als bijvoorbeeld Duitsland zich opstellingen in de eurocrisis. Zij houden zich niet strikt aan de Europese regels, maar proberen ook de economie te stimuleren in de zwakke EU-landen. Bondskanselier Merkel noemt ze als voorbeeld die wel een stimuleringsprogramma.
De Jager voert daarentegen gewoon keurig beleid uit en heeft verder geen visie voor nieuw beleid.
NU.nl: ‘ Rutte niet serieus genomen in Europa ‘ Wil jij wel serieus genomen worden: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.