68

Sap: Kunduz-missie of ik ben weg

Besluit Kunduz-missie heeft partijverhoudingen verstoord ... Veranderkundige probeerde met workshop 'invoelend luisteren' gemoederen te sussen

GroenLinks-lijsttrekker Sap dreigde op te stappen als haar fractie niet zou instemmen met de politietraining in het Afghaanse Kunduz. Jolande Sap dreigde nogmaals de leiderschap neer te leggen toen Tofik Dibi liet weten zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Ook toen besloot ze op aandringen van partijprominenten door te gaan. Dat meldt Vrij Nederland in een vandaag verschenen reconstructie van het functioneren van GroenLinks.


In januari 2011 zou Jolande Sap zonder overleg een afspraak met Mark Rutte hebben gemaakt over de missie naar Kunduz. Tijdens een fractievergadering verklaarde ze: ‘Als ik als beginnend politiek leider vol passie en vuur een deal binnensleep en het dan toch moet laten afketsen, wordt mijn positie als fractievoorzitter in feite onmogelijk’. Oud-partijleider Femke Halsema zou zich op dat moment al tegen de missie hebben gekeerd.

De wijze waarop Sap in haar eerste werken als partijleider de Kunduz-missie doorduwde zou een aanslag zijn geweest op de onderlinge relaties in de fractie. Volgens betrokkenen was ze de greep op haar fractie kwijt. Vooral Tofik Dibi en Ineke van Gent waren niet meer in de hand te houden, zo zouden er zelfs plannen zijn geweest om ze te vervangen door Rik Grashof en Liesbeth van Tongeren.

Verder is het opmerkelijk dat de hulp werd ingeroepen van een ‘veranderkundige’, die met een workshop ‘invoelend luisteren’ de gemoederen in de fractie probeerde te sussen.

Vrij Nederland: Sap dreigde met aftreden rond Kunduz-missie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)