28

Sap neemt afscheid: ‘Lenteakkoord een politiek hoogtepunt’

Voormalig GroenLinks-leider kijkt thuis voor buis naar eigen afscheid

Jolande Sap heeft vandaag per brief afscheid genomen van de Tweede Kamer. Daarbij was ze zelf niet aanwezig. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg las haar brief voor. Via Twitter liet Sap eerder vanmiddag al weten dat ze ‘privé’ afscheid neemt door samen met familie en vrienden thuis voor de buis naar de voordracht van Van Miltenburg te kijken.

De brief begon met de woorden: “Ik had me mijn afscheid van de politiek anders voorgesteld.” Haar rol in het Lente-akkoord noemt ze een politiek hoogtepunt:

Dit was politiek naar mijn hart: voorbij de polarisatie, zonder taboes samenwerkend en met het vizier gericht op het oplossen van grote maatschappelijke problemen. Hoewel de politieke en maatschappelijke euforie over het lente-akkoord ruim voor de verkiezingen verdampte, ben ik er trots op dat GroenLinks voor het eerst haar landelijke verantwoordelijkheid kon nemen en sociale en groene resultaten boekte waarvan de formatie-onderhandelaars nu profiteren.”

Femke Halsema steekt haar opvolgster een hart onder de riem. Ze tweette:

Het enige wat Sap kwijt wil over haar vertrek is dat het een gevolg is van ‘het interne en partijpolitieke conflict dat volgende op een slechte verkiezingsuitslag’.

Ook schrijft ze dat de politiemissie naar Kunduz van begin af aan ‘ten prooi is geweest aan politieke polarisatie, karikaturen en negatieve beeldvorming’. Ze hoopt dat de missie later aan de hand van een evaluatie een oprechte beoordeling krijgt. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)