178

Sap: Peters zat fout maar het is niet ernstig

'Peters is altijd eerlijk geweest'

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap vindt dat Kamerlid Mariko Peters een fout heeft gemaakt door niet eerder aan te geven dat ze een affaire had met een subsidie-aanvrager. “Het is onhandig, maar niet ernstig”, zei ze aan tafel bij Knevel en Van den Brink. Ze ziet geen reden om Peters van haar portefeuille Buitenland af te halen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het is voor het eerst dat Sap zich uitlaat over het in opspraak geraakte Kamerlid. Sap wist al uitgebreid van Peters geschiedenis, maar vond dat er toch een onderzoek ingesteld moest worden omdat de ‘politieke geloofwaardigheid op het spel staat.’

Als een Kamerlid in opspraak raakt, is dat een ernstige zaak en moet je alle schijn van belangenverstrengeling ophelderen.

HP/De Tijd publiceerde een artikel waarin Mariko Peters werd beschuldigd van vriendjes politiek omdat ze in haar functie als diplomaat op de ambassade in Kabul verliefd werd op een subsidie-aanvrager van het Prins Claus Fonds. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken oordeelde begin augustus dat Peters correct gehandeld heeft, maar dat het beter was geweest als ze haar ‘prille gevoelens van verliefheid’ eerder had gemeld. Sap sluit zich bij die uitspraak aan.

De GroenLinks fractievoorzitter betreurt het dat ze van te voren niet goed heeft ingeschat dat Peters verleden op straat zou komen te liggen. Op weg naar haar vakantiebestemming heeft ze uren met HP/De Tijd journalist Lise Witteman aan de telefoon gezeten over het artikel dat de volgende dag al zou worden gedrukt. Ze vindt dat de journaliste geen goed wederhoor had gepleegd. Toen bleek dat de Witteman niet open stond voor Sap’s argument en dat de publicatie grote gevolgen zou hebben voor Peters, erkent ze de druk te hebben opgevoerd door haar te vragen of ze zich als beginnend journalist wel met dit soort journalistiek wil bezighouden.

De lat voor Kamerleden ligt hoger dan bij normale burgers, zei voormalig GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema eerder. Bij die uitspraak sluit Sap zich aan.

GroenLinks steekt in Den Haag vaak het morele vingertje op. Dat mag, maar GroenLinksers moeten dan zelf van onbesproken gedrag zijn. Anders maken zij zichzelf belachelijk.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (178)