Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sap: 'Verhagen houdt Nederland afhankelijk van oliesjeiks'

  •  
28-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
JolandeSapRoel1943_300.jpg
Verhagen wil olieleveranciers uit instabiele landen als Libië ontwijken, maar zorgt met kilometerophoging voor meer brandstofverbruik 
GroenLinks fractievoorzitter Jolande Sap heeft verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van Verhagen. Tegen nu.nl zei hij dat de onrusten in de Arabische landen Nederland laat zien dat Nederland niet te veel afhankelijk moet zijn van de energielevering door instabiele landen. Daarom wil hij meer inzetten op kern- en windenergie.
Met nu.nl besprak Verhagen zijn visie over de gevolgen van de langdurige onrust in de Arabische landen voor de olievoorraden. Hij denkt dat de situatie de koopkracht in Nederland onder druk zet. Daarom wil hij zoeken naar andere en schonere energieleveranciers. Maar de essentie om een schoner beleid te voeren komt volgens Sap niet tot uiting in zijn huidige beleid. Ze meent juist dat Verhagen Nederland afhankelijk houdt van ayatollahs en oliesjeiks.
“Vooral Oliesjeiks en Ayatollahs profiteren van de verhoging van de maximum snelheid. Plankgas rijden, zorgt voor een draaikolk in je tank. Niet verstandig in tijden dat de olie schaarser wordt en de benzineprijzen naar recordhoogte stijgen. Met de snelheidsverhoging wordt het gunstige effect van jarenlang fiscaal beleid om zuinige auto’s te stimuleren in één klap teniet gedaan.
Dat Verhagen ook nog steeds kernenergie ziet als een beter oplossing, verbaasd haar. “Verhagen claim dat we met kernenergie minder afhankelijk zouden worden van het buitenland, klopt evenmin: Uranium halen we vooral uit Kazachstan en Rusland. Geen toonbeelden van democratie en stabiliteit”.
cc-foto: Roel 1943

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.