72

Sap: Verzet Kunduz-misser onderschat

Sap was wél voor missie, maar heeft spijt van samenwerking met Wilders ... Ook Verhagen noemt gedoogkabinet met PVV een inschattingsfout

In een interview met de Volkskrant heeft voormalig GroenLinks-partijleider Jolande Sap gezegd dat de steun voor de missie naar Kunduz een strategische misser was. Zij blikt in het interview terug op haar politieke carrière. Sap geeft toe dat ze onderschat heeft hoe gevoelig de steun was, ook gezien de gedoogconstructie VVD-CDA-PVV. Ze had niet verwacht dat het op zo veel weerstand kon rekenen binnen de eigen partij. De plannen voor een missie naar Afghanistan stonden namelijk in het GroenLinks-partijprogramma.

Eerder werd al bekend dat Sap dreigde op te stappen als haar fractie niet zou instemmen met de politietraining in het Afghaanse Kunduz. Jolande Sap dreigde daarna ook de leiderschap neer te leggen als Tofik Dibi liet zich kandidaat zou stellen voor het lijsttrekkerschap. Ook toen besloot ze op aandringen van partijprominenten door te gaan.

In januari 2011 zou Jolande Sap zonder overleg een afspraak met Mark Rutte hebben gemaakt over de missie naar Kunduz. Tijdens een fractievergadering verklaarde ze: ‘Als ik als beginnend politiek leider vol passie en vuur een deal binnensleep en het dan toch moet laten afketsen, wordt mijn positie als fractievoorzitter in feite onmogelijk’. Oud-partijleider Femke Halsema zou zich op dat moment al tegen de missie hebben gekeerd.

De wijze waarop Sap in haar eerste werken als partijleider de Kunduz-missie doorduwde zou een aanslag zijn geweest op de onderlinge relaties in de fractie. Volgens betrokkenen was ze de greep op haar fractie kwijt. Vooral Tofik Dibi en Ineke van Gent waren niet meer in de hand te houden, zo zouden er zelfs plannen zijn geweest om ze te vervangen door Rik Grashof en Liesbeth van Tongeren. Op 5 oktober stapte Sap op na de vernietigende verkiezingsnederlaag. GroenLinks ging van 10 naar 4 zetels.

Ook voormalig vicepremier Maxime Verhagen geeft eindelijk toe dat samenwerken met de PVV een fout was. ‘Ik heb verkeerd ingeschat dat de gedoogconstructie zou worden uitgelegd als één regering met de PVV’, zegt de voormalig CDA-aanvoerder zaterdag in een interview met de Volkskrant. Voor hem was er een groot verschil tussen meeregeren of gedogen. ‘Anders zou ik er niet aan zijn begonnen.’

In het interview blikt Verhagen terug op zijn politieke carrière. De Volkskrant publiceerde vrijdag een voorproefje.

In 2010 duwde de CDA-leider de samenwerking met Wilders’ PVV erdoorheen. Het 
CDA raakte vervolgens tot op het bot verdeeld en de partij is daar nog altijd niet bovenop. Nu zegt Verhagen dat de samenwerking met de PVV eigenlijk ook enorm tegen zijn eigen gevoel inging.

Volkskrant: Sap: Kunduz hebben we fout ingeschat

Lees ook: Dit nooit meer

Geef een reactie

Laatste reacties (72)