100

Sap weer onder vuur

Ineke van Gent: "GroenLinks heeft al een jaar geen leiding"

In de Volkskrant doet – scheidend – GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent een boekje open over haar jaren in de Tweede Kamer. In het interview zegt ze onder meer dat GroenLinks al een jaar geen leiding heeft. Jolande Sap is dan wel fractievoorzitter, Van Gent vice-voorzitter en Tofik Dibi secretaris, maar: ‘Dat bestuur functioneerde sinds de zomer van 2011 niet meer’, aldus Van Gent. Oorzaak: ‘Er was niet de juiste chemie’ tussen de drie hoofdrolspelers. De Volkskrant opent de aanval op Sap door er de opening van de krant van te maken.

Op de vraag wie de beste fractievoorzitter was, Paul Rosenmöller, Femke Halsema, of Jolande Sap, wil Van Gent geen antwoord geven. Wel benoemt ze het verschil: Rosenmöller kon af en toe streng zijn, met Halsema was de band stevig en met Sap? ‘Die heeft een lastige start gehad’.

Die lastige start kwam onder meer door het besluit een politiemissie in Afghanistan te steunen. Gevolgd door Kamerlid Mariko Peters die in opspraak kwam, de helft van de fractie die bij een belangrijk euro-debat niet kwam opdagen en tot slot: de mislukte lijsttrekkersverkiezing.

De partij mist volgens Van Gent nu al een jaar een leiding. Dibi, Sap en zij hebben niet de juiste chemie om de partij te kunnen leiden. Het afgelopen jaar rommelden ze een beetje door.

Sap reageert via Twitter op het bericht. Ze schrijft:

Wat een storm in een glas water hoe de #VK vandaag opent. Iets met komkommers?

En:

Vorig jaar gezamenlijk besloten om alles in wekelijkse fractievergadering met alle kamerleden te bespreken. Die aanpak bleek effectief #VK

Over samenwerking met Jolande Sap bij het Lenteakoord is Van Gent overigens wel positief. Daarover zegt ze:

Bij de onderhandelingen over het Lenteakkoord was de relatie en samenwerking met Jolande overigens uitstekend. Er was blindelings vertrouwen, we wisten wat we aan elkaar hadden. Ik was van tevoren gaan verkennen bij de andere partijen en dat werkte.

De Volkskrant: Van Gent: GroenLinks heeft al een jaar geen leiding

Geef een reactie

Laatste reacties (100)