Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sargasso: Zeespiegel stijgt stevig door

  •  
24-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
VanRooy_620.jpg
IJsmassa van Antarctica neemt af
Metingen van de Universiteit van Colorado laten duidelijk zien dat de zeespiegel nog steeds aan het stijgen is. Dat schrijft weblog Sargasso.
In de discussies over de mogelijke gevolgen van de opwarming van de aarde speelt de zeespiegelstijging een grote rol. De redenering is immers dat als de temperatuur stijgt er ijs smelt en er dus meer water in de oceanen komt. En dan stijgt de zeespiegel. Dit verhaal gaat natuurlijk alleen op voor het ijs dat op land ligt. Het smelten van de Noordpool maakt voor het gemiddelde wereldzeeniveau niets uit natuurlijk. Wel voor het lokale niveau i.v.m. verandering in zwaartekracht.
De metingen van de universiteit van Colorado geven heel duidelijk de stijging van de zeespiegel aan. Er is zelfs in december een stevig nieuw record gevestigd.
zeespiegelstijging
De metingen van de universiteit van Colorado geven heel duidelijk de stijging van de zeespiegel aan. Er is zelfs in december een stevig nieuw record gevestigd.
En nee, dat komt niet door El Nino. De grafiek is namelijk al gecorrigeerd voor de schommeling in de atmosferische druk. 
Antarctica speelt daar een grote rol in. Maar over het al dan niet smelten van het ijs op en rond Antarctica is al een hele tijd discussie. Oppervlakkig gezien lijkt er namelijk geen sprake van afname. Het ijsoppervlak blijft rond het gemiddelde schommelen of zelfs stijgen. En afbrekende ijsschotsen zouden te wijten zijn aan specifieke golfslagpatronen. Recente onderzoeken naar met name westelijk Antarctica geven een mogelijke verklaring voor de stevige stijging. Het mag dan zo zijn dat het ijsoppervlak nauwelijks verandert, de massa van het ijs neemt wel degelijk af. Vrij vertaald, van boven ziet het er nog hetzelfde uit, maar het wordt wel steeds dunner.
Lees het hele stuk op Sargasso.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.