Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gifgas sarin gebruikt bij aanval Syrië

  •  
30-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
21541208233_35f25db94c_z

© cc foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op 4 april is bij de aanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun het gifgas sarin gebruikt. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Het rapport is nog niet openbaar gemaakt, maar wel ingezien door het Franse persagentschap AFP.
Volgens de onderzoekers werd een groot aantal personen, blootgesteld aan sarin of een soortgelijke stop. Tijdens het bombardement kwamen 87 mensen om het leven, onder wie vele kinderen.
Volgens het Westen zaten de troepen van Assad achter de aanval. Maar die ontkent. Volgens Syrië en bondgenoot Rusland kwam het gas vrij toen bommen een opslagplaats raakten van de rebellen waar chemische wapens lagen opgeslagen. De Amerikaanse troepen voerden in de nacht van 6 op 7 april een tegenaanval uit als vergelding.
Het rapport dient als basis voor een gemeenschappelijke commissie van de VN en OPCW, die moet oordelen of het Syrische regime verantwoordelijk was voor de chemische aanval.
Bron: NOS , DeMorgen

Meer over:

syrië, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.