Laatste update 17:35
37

Sarkozy: Belast Amerika met koolstoftaks als Trump klimaatakkoord niet erkent

De Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy heeft voorgesteld als Europa een koolstof-belasting te heffen op Amerikaanse invoer, wanneer Donald Trump de Verenigde Staten uit het Parijse klimaatakkoord trekt. Dat zei Sarkozy op de Franse tv-zender TF1.

‘Donald Trump heeft gezegd zich niet aan het verdrag te willen houden. We zullen zien of hij die verkiezingsbelofte waarmaakt,’ aldus Sarkozy. Eerder dit jaar gingen zo’n 160 landen in Parijs akkoord met het klimaatverdrag. Een verdrag waarin is vastgelegd onder de twee graden opwarming van het klimaat te blijven en voor het einde van de eeuw naar nul uitstoot van CO2 te gaan. Een historisch akkoord, maar Trump liet al tijdens de campagne weten geen trek te hebben in de bijkomende verplichtingen.

‘Ik zal in Europa eisen dat aan de grens een koolstoftaks wordt ingevoerd, van 1 à 3 procent, voor alle producten afkomstig uit de Verenigde Staten als zij zich niet willen houden aan de milieuregels die we hier aan onze bedrijven opleggen,’ zei Sarkozy.

Sarkozy liet ook weten er bij Europese regeringen op aan te willen dringen vooral producten en materialen uit Europa te gebruiken. Europa kan niet meer ‘zwak of naïef’ zijn, vindt Sarkozy.

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon zei voor het weekend nog dat hij verwacht dat Trump als president terug zal komen op zijn belofte uit het Parijs-akkoord te stappen. Volgens Ban Ki-moon zou het ‘ernstige problemen’ veroorzaken wanneer een van de ondertekenaars zich terugtrekt.

cc-foto: UMP

Geef een reactie

Laatste reacties (37)