21

Sarkozy dreigt met verlaten Schengen-zone

Franse president speelt 'boze buitenland'-kaart in verkiezingsstrijd

Nicolas Sarkozy heeft gedriegd dat Frankrijk het Schengen-akkoord dat vrij personenverkeer garandeert opschort als er aan de Europese grenzen geen strengere controles komen. Ook wil hij een campagne van ‘koopt Europese producten’ opzetten.


Sarkozy sprak op een verkiezingsbijeenkomst ten noorden van Parijs. Als er binnen een jaar geen verbetering van de grenscontroles komt dan trekt Frankrijk zich terug uit het Schengen-akkoord tot er veranderingen zijn doorgevoerd.

De Franse president die kampt met een gebrek aan populariteit in de peilingen stelde ook een maatregel voor om Europese producten te bevoorrechten. De Verenigde Staten doet zoiets als langer voor Amerikaanse producten. “Waarom zouden we onszelf iets ontzeggen dat de meest vrije markt ter wereld zichzelf wel toestaat?”

Sarkozy wordt er door de oppositie van beschuldigd dat hij de immigratie en het boze buitenland tot onderwerpen van de verkiezingscampagne maakt om stemmen weg te halen bij het extreem-rechtse Front National van Marine le Pen.

De manifestatie was vooral bedoeld voor televisie. Bij zijn vertrek uit de zaal schudde Sarkozy zo gretig handen dat zijn manchetknoop eraf sprong, constateert de NZ Herald fijntjes. Mislukte pogingen om populair of stoer over te komen zijn inmiddels een ongewild handelsmerk van Sarkozy.

New York Times: Sarkozy, in Rousing Talk, Takes Conservative Stands

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)