38

Sarkozy gaat het nog een keer proberen: kondigt presidentskandidatuur aan

Nicolas Sarkozy, de oud-president van Frankrijk, wil nog een keer aan het roer staan. Dat heeft hij zaterdag tegenover zijn partijleden bevestigd. Sarkozy stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2017. Om dat te kunnen doen, legt hij zijn huidige functie als voorzitter van de Republikeinen neer. Dat meldt althans The Guardian.

De Franse media zijn meer terughoudend. Kandidatuur voor het presidentschap is officieel namelijk een partijproject. Het is daarom te vroeg voor een definitieve conclusie. Zo schrijft Le Parisien dat Sarkozy in ‘nauwelijks verhullende termen’ solliciteert naar een nieuwe ambtstermijn als president van Frankrijk, maar officieel is het nog niet.

In 2012 verloor Sarkozy de presidentsverkiezingen van de huidige president François Hollande. Ook Hollande wil zich bij de komende verkiezingen opnieuw verkiesbaar stellen. Beiden moeten echter nog een voorverkiezing binnen de partij weten te winnen. Wat Sarkozy betreft: hij moet in november eerst nog dertien andere kandidaten binnen zijn partij weten te verslaan, waaronder Alain Juppé, de voormalig premier van Frankrijk. Naar Juppé haalde Sarkozy dan ook hard uit, vanwege zijn afwezigheid tijdens zijn toespraak. “Het is makkelijker om op de stoep met verslaggevers te spreken, en minder makkelijk om dat onder gelijken te doen. Maar het is binnen onze partij waar we over zaken moeten spreken, niet buiten de partij!”

Als beide mannen de voorverkiezing weten te winnen, zullen ze het moeten opnemen tegen Marine le Pen, voorvrouw van Le Front National.

cc-foto: UMP Photo’s

Geef een reactie

Laatste reacties (38)